„ Ниската стомашна киселинност е водещ източник на стомашен рак и други хронични заболявания. Рискът от развитие на тези заболявания се повишава от неконтролираното и несъзнателно предписване на антиацидни препарати и киселинни блокери.
Бих препоръчала на всички пациенти да обърнат внимание на киселинността на стомаха, независимо от диагнозата. Корекцията на киселинността е именно онази критична връзка, която е необходима за изцелението.
За определяне на киселинността на стомаха се извършва специална процедура, наречена тест на Хайдберг.
За да го приложи, пациентът трябва да погълне специална капсула, прикрепена към специална нишка. След като капсулата изпрати радиосигнали, тя се отстранява от стомаха.
Винаги съм бил недоверчива към лабораторните и инструментални методи за диагностика. Клиничните методи за определяне на симптомите ми се струват по-надеждни. Затова днес искам да ви разкажа за методите за диагностика на ниска киселинност на стомаха, които можете да приложите у дома.
Ето, например, напълно безопасен тест със сода за хляб:
♦ Смесете 1/4 чаена лъжичка сода за хляб в 150 мл хладка вода.
♦ Пийте този разтвор сутрин, на празен стомах.
♦ Запишете времето, което ще изтече, докато се появи оригване. Достатъчно е да изчакате не повече от три минути.
♦ Ако не се оригнете, има възможност за ниска киселинност на стомаха. Ако се оригнете- киселинността ви е наред.
Надежден ли е този метод? Не за всеки. Но защо да не опитате.
Диагностичната точност се повишава чрез комбиниране на горния тест с клинични симптоми на понижена стомашна киселинност:
♦ Подуване на стомаха, усещане за пълен стомах след хранене
♦ Неварена храна, диария или запек
♦ Хранителна алергия
♦ Понякога гадене
♦ Дразнене около ректума или омекотяване, лющене и пукнатини по ноктите
♦ Разширени вени по бузите и носа и гъбични инфекции
♦ Пъпки
♦ Липса на желязо
♦ Косопад
Ако комбинирате и анализирате горните симптоми, е по-вероятно да подозираме намалена киселинност на стомаха. А диагностиката вече е половината от лечението “.