Под домашни кухненски мерки се разбира мерните единици в кухнята и това как да ги изчислите, ако нямате под ръка кантарче или пък специален мерителен съд.
Когато познавате закономерностите, не би трябвало повече да имате затруднения при определянето на количеството продукти.
А и е много по-лесно да използвате за мярка чаена чаша, супена лъжица или пък чаена лъжица. Ето и основните закономерности при кухненските мерки:
Кухненски теглики
1 водна/чаена чаша = 220 гр ориз; 130 гр брашно; 185 гр грис ; 190 гр пудра захар; 200 гр захар; 140 гр галета; 120 гр счукани орехи; 220 гр топено масло; 210 гр нетопено масло; 200 гр разтопена мас; 230 гр; неразтопена мас 230 гр;
1 кафена чашка = 80 гр ориз; 50 гр брашно; 70 гр грис; 70 гр пудра захар; 80 гр захар; 60 гр галета; 50 гр счукани орехи; 80 гр топено масло; 75 гр нетопено масло; 70 гр разтопена мас; 90 гр неразтопена мас; 150 гр мед; 70 гр грис; 60 гр зрял фасул; 70 гр леща; 80 гр кисело мляко; 85 гр прясно мляко
1 супена лъжица = 20 гр вода; 15 гр сол; 20 гр захар; 18 гр пудра захар; 12 гр червен пипер; 10 гр брашно; 12 гр галета; 10 гр оцет; 15 гр прясно мляко; 20 гр кисело мляко; 20 гр растително масло; 40 гр краве масло; 50 гр маргарин; 50 гр мас; 60 гр неразтопена мас; 30 гр ориз, 20 гр нишесте; 50 гр мед - 50 грама; 25 гр грис; 20 гр счукани орехи
Мерки в кулинарията
1 чаена лъжичка = 5 гр вода; 8 гр сол; 10 гр захар; 5 гр пудра захар; 5 гр червен пипер; 3 гр брашно; 6 гр галета; 5 гр оцет; 6 гр прясно мляко; 8 гр кисело мляко; 5 гр растително масло; 7 гр краве масло; 10 гр маргарин; 20 гр мас; 10 гр ориз; 10 гр нишесте; 8 гр ориз; 7 гр грис; 6 гр галета; 2 гр чубрица; 1 гр кимион; 1.5 гр канела; 8 гр сол.
Освен основните мерни единици е добре да знаете и, че:
Водна/чаена чаша съдържа около 220 гр течност;
Кафена чаша - около 75 гр течност;
Супена лъжица съдържа около 20 гр течност;
Мерки при готвене
Кафена лъжица - около 5 гр течност;
1 щипка е около 1 грам (сол, захар, брашно, червен и черен пипер);
1 морков е средно 30-40 грама;
1 малка глава около 30-40 грама;
1 шепа сол се равнява на около 80 грама;
1 яйце е средно 50 грама;
1 бучка захар е около 6 грама;
1 голяма глава лук тежи средно 100 грама.