Как да отслабнете-Лептинът е укротител на апетита и главен виновник да сме пълни или слаби

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Как да отслабнете-Лептинът е укротител на апетита и главен виновник да сме пълни или слаби
23083
Снимков материал: pixabay.com
Как да отслабнете-Лептинът е укротител на апетита и главен виновник да сме пълни или слаби

Лептинът е хормон на укротяване на апетита, който ни помага да устоим на изкушенията на нездравословна храна. При балансирана диета тялото има нормална чувствителност към лептин, но прекомерната консумация на "боклучлива храна" повишава поносимостта към лептин.

Хормонът на насищане лептин е открит не толкова отдавна. Увеличаването на концентрацията му в кръвта е изпълнено с развитието на сериозни сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.

Лептинът влияе пряко върху скоростта и качеството на метаболитните процеси в организма и често причината за затлъстяване, анорексия, понижен имунитет, мозъчни проблеми и безплодие е именно неправилното функциониране на „лептиновата система“.

Какво е лептин?

Този хормон се произвежда от мастните клетки и е пряко отговорен за усещането за ситост. Действайки върху хипоталамуса, лептинът сигнализира на мозъка за достатъчно количество мазнини в тялото, с други думи, човек не иска да яде и той може да се занимава с всяка дейност, която изисква разход на енергия. Така лептинът действа като регулатор на енергийния баланс.

Хормонът в кръвта е пропорционален на общата телесна мазнина, тоест повишеното количество лептин показва прекомерна телесна мазнина. Хормонът изпраща сигнал до мозъка, увеличава скоростта на метаболитните процеси, намалява глада и намалява количеството на мазнините. С други думи, лептинът възстановява баланса, с развитието на затлъстяването хормонът потиска глада и принуждава организма да изгаря излишните калории. Но трябва да се има предвид, че "лептиновата система" работи по този принцип само в здраво тяло.

Всеки ден приемаме различни храни, с различни калорични стойности, някои изобщо не следят диетата си и в същото време успяват да поддържат нормално тегло. Например, ако не можете да ядете цял ден, ще почувствате глад и ще има недостиг на лептин в кръвта ви. Но, ако сте успели да закусите или обядвате, тогава до вечерта усещането за глад няма да е толкова силно и мозъкът ще открие лека липса на хормона в кръвта.

Здравото тяло е в състояние самостоятелно да поддържа оптимално състояние на хомеостаза и поради обратна връзка е възможно да не наддават наднормено тегло. Но веднага възниква въпросът - защо хората затлъстяват? В крайна сметка при излишък на мастна тъкан трябва да се произведе огромно количество лептин, но мозъкът не го забелязва!

Целият проблем е, че хората с наднормено тегло имат нарушена хомеостаза и тялото не може да регулира нивото на хормоните. Наднорменото тегло развива резистентност към лептин и затова мозъкът вече не възприема сигналите, изпратени от този хормон. Но най-лошото е, че мозъкът не само не възприема правилно информацията, но и е сигурен, че този хормон не е достатъчен в организма и следователно има постоянно чувство на глад. Мозъкът умишлено забавя метаболитния процес, като по този начин формира тенденция за натрупване на повече мазнини, в резултат на което възниква преяждане. Мозъкът също така информира тялото, че е необходимо да се работи в енергоспестяващ режим, тоест всички системи трябва да консумират калории внимателно, до минимум. Така че, резистентността към лептин "претоварва" организма и има активно натрупване на мастни натрупвания.

Съществува мнение, че хората с наднормено тегло наддават наднормено тегло поради ниска физическа активност и наистина сред тънките хора е малко вероятно да срещнете джаджи. Но в този случай причината и следствието трябва да бъдат обърнати, тъй като нивото на активност е пряко повлияно от същия хормон лептин. С други думи, преяждането и ниската физическа активност не са причините за наднорменото тегло, а последствията от устойчивостта на тялото към лептин. Дебелите хора се движат по-малко единствено поради факта, че им е трудно да се движат, а не обратното.

Освен това при хора с наднормено тегло тялото започва да се съпротивлява на инсулина и се наблюдава IGT (нарушен глюкозен толеранс), което провокира развитието на дислипидемия, захарен диабет, съдови и сърдечни заболявания. Много хора със затлъстяване имат тежък метаболитен синдром, когато нивото на лептин е надценено и рискът от сърдечен удар (с 30%), както и съдови усложнения (с 25%) се увеличава. Поради повишеното съдържание на хормон лептин в кръвта, жените с наднормено тегло често развиват рак на гърдата.

Има много причини, поради които хипоталамусът е устойчив на лептин, например, наличието на свободни мастни киселини в кръвообращението, прекомерната секреция на хормона от мастните клетки, хроничното възпаление, злоупотребата със захар, както и фруктозата, което погрешно се счита за "естествено".

Според много медицински експерти, мутацията на хипоталамичните лептинови рецептори е основната причина за преяждане и съответно затлъстяване. Именно поради тази причина е трудно да се спре процеса на натрупване на излишни килограми. Защо има системна недостатъчност в организма? На първо място, това се дължи на неправилния начин на живот. Много хора не обръщат достатъчно внимание на физическата активност, което е от съществено значение за здравето. Също така някои не обръщат внимание на диетата си и ядат храни, съдържащи консерванти и генетично модифицирани добавки, които нарушават биохимичния баланс в организма. За нормализиране на теглото е необходимо да се намали нивото на резистентност на хормона лептин, а не нивото на самия хормон, тоест да се промени начина на живот и да се коригира диетата.

Храненето на здравословна диета помага на лептин да изпълнява основните си функции

1. За закуска трябва да ядете протеинови храни, приемът на които трябва да започнете не по-късно от 30-60 минути след събуждането. Спазвайки това правило, ще бъде възможно да се намали желанието за консумация на фруктоза и всякакви храни, съдържащи захар. Протеиновата храна повишава чувствителността на хипоталамуса към лептин. Дневният прием на протеин е 75-100 грама, от които 25 грама трябва да се консумират сутрин. Моля, обърнете внимание, че в този случай имаме предвид процентът на протеин в определен продукт. Например 100 грама варени  пилешки гърди съдържат около 25 грама протеин, домашната извара съдържа малко повече от 15 грама протеин, а 100 грама елда каша съдържа 14 грама протеин.

2.

Фруктозата помага за повишаване на устойчивостта на организма към хормона лептин, така че трябва да ограничите употребата ѝ до 25 грама на ден максимум. Не прекалявайте с плодовете и плодовете, тъй като някои от тях могат да съдържат високо съдържание на фруктоза, глюкоза и захароза. За да определите съдържанието на тези вещества в състава на определени плодове или плодове, се препоръчва да се използва специална таблица.

Препоръчва се напълно да се премахнат изкуствените подсладители от диетата. Дори при липса на калории, подсладителите спомагат за повишаване нивото на хормона и формиране на устойчивостта на организма към него. Учените отдавна доказват, че захаринът е канцероген и в процеса на тестване върху лабораторни животни сахаринът допринася за развитието на рак. Не по-малко известен е и друг подсладител - аспартам, който провокира повишаване на апетита и повишена жажда. Хората с наднормено тегло, които използват заместители на захарта, не могат да се справят с проблема с наднорменото тегло, тъй като заместителите не помагат за отслабване, а напротив, намаляват чувствителността на мозъка към лептин и провокират наддаване на тегло.

3. За да се реши проблемът, е необходимо също така да се възстановят дневните ритми на активността на организма, като се ограничи консумацията на сладкиши, алкохолни напитки и продукти, съдържащи кофеин (чай, кафе, кока-кола и др.). Между закуска и вечеря трябва да има поне 11 часа. Вечер хормонът коригира организма за възстановяване, включително активното изгаряне на мазнини, поради което се препоръчва да вечеряте не по-късно от 3-4 часа преди лягане, в редки случаи преди лягане можете да ядете всеки нискокалоричен продукт, съдържащ минимално количество въглехидрати (въглехидратите допринасят за развитието на устойчивостта на тялото към лептин!).

4. Задължително е да се ограничи консумацията на полуфабрикати и всякакви индустриални продукти, съдържащи аромати, стабилизатори, трансмазнини, подсладители и други подобрители на вкуса, които нарушават здравата чревна микрофлора, което води до хронично възпаление и развитие на резистентност към лептин. Няма по-здравословна храна от една, приготвена у дома самостоятелно, това не означава, че сте длъжни да прекарвате цялото си свободно време в кухнята, има много бързи и лесни рецепти. Например, отлично ястие е зелето (брюкселско зеле, карфиол или броколи), пържено в зеленчуци или масло, след което се задушава 10 минути под капак на слаб огън. Можете да добавите подправки и сол към това ястие на вкус.

5. Ключът към здравето на цялото тяло са храните, съдържащи значително количество фибри. Фибрите спомагат за забавяне на усвояването на въглехидратите, отслабват неблагоприятния им ефект върху организма, нормализират чревната микрофлора, а също така активно се борят с хроничните възпаления.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft