Празничните запои пристигат. С купони и софри, на които алкохолът ни се покачва до козирката.
Рецептите за борене на махмурлука са безчет - коя от коя по-гадни дори и от мисълта за пиячка след препиване.
Има обаче профилактика на махмурлука . Пиеш си на корем, а си свеж като краставичка след това, дори и да не си замезвал с такава. И превантивната мярка е истинско кулинарно удоволствие. Пред запой хапваш един от върховете на културата на хранене - аспержата.
Учени съвсем на трезво са доказали, че фините стръкчета съдържат аминокиселини, които щадят чернодробните клетки от въздействието на алкохола.
Внимание обаче! Не се шашкайте и не мислете, че са ви пробутали в луксозен стъклен амбалаж питие а ла "Цар Киро", ако отидете по малка нужда в тоалетната и установите малко кофти миризма на сяра от урината си. Споко, не сте се превърнали в дяволско изчадие! Аспержите са ви предпазили да се наквасите до умирачка, ще преглътнете - не буквално, "аромата" от водната си отделителна система.
Няколко часа след консумация на пресни аспержи урината на около 45% от хората има особена миризма. Това е така, защото съдържащите се серни вещества в организма след ядене на аспержи бързо се превръщат в летливи серни съединения.
Също така, не смятайте, че някой услужлив приятел ви е сложил "нещо" в чашата с алкохолната напитка и затова се чувствате не просто опиянен, а с доста повечко приповдигнато настроение. Споко, не сте се надрусали! Пак аспержите имат пръст в тая настройка. Те са много сериозен източник на триптофан, един от малкото в растителното многообразие, който е основа за производство на серотонин. Серотонинът пък е един от основните мозъчни невротрансмитери, който влияе на настроението. Високите нива на фолиева киселина в аспержата подсилват ефекта, тъй като се оказва, че половината от хората, които страдат от лошо настроение, имат понижени нива на съставката.
Иначе, извън ползите "относно" алкохола, традиционно, аспержите се използват като лекарство за отпускане при ухапване от пчели, проблеми със сърцето, виене на свят и зъбобол. Също така са диуретик и разхлабително средство. Известно е, че аминокиселината аспарагин в аспержите всъщност стимулира бъбречната функция.
И накрая, аспержите се рекламират и като афродизиак . Но не си мислете, че като се натъпчете с тях, потентността е в кърпа вързана. Обявени са за стимулиращи сексуалното желание само заради фалическия си външен вид. Но пък както е известно, човек се храни и с очите. Гледайте ги аспержите, може и да подейства.
Продукти: 2 връзки аспержи от вид по избор, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 домат, 1-2 супени лъжици майонеза, 1 супена лъжица лимонов сок, щипка сол, щипка лют червен пипер, 5-6 капки чили сос.
Приготвяне: Аспержите се покриват с вода и се сваряват до омекване. Отцеждат, нарязват се на дребно и се смесват с наситнения лук и счукания чесън. Всичко се пасира. Добавя се доматът на малки кубчета, майонезата, лимоновият сок, сол, лютият червен пипер, чили сосът. Пасира се отново до гладкост.