Мушкатото е неизменен атрибут на много домашни интериори, благодарение на своята непретенциозност и способността да ни радва с обилен и цветен цъфтеж дори и в най-студените месеци.
Как и кога да подхранвате мушкато ?
Настроението ми се подобрява значително, когато видя домашното си мушкато да цъфти. Днес искам да споделя с вас една чудесна рецепта за тор, която ми предложи един мой приятел, любител на цветята с богат опит в агрономията.
Периодът на активен цъфтеж на мушкато в домовете ни пада в края на зимата или началото на пролетта, когато слънчевите лъчи започват да посещават нашите прозорци по-често. Това е идеалното време за подхранване, което стимулира растението да образува пъпки. Малко хора знаят, но мушкатото много добре се съчетава с маята, която, ако се използва правилно, може да се превърне в истински катализатор за растеж и цъфтеж.
Подхранването с мая действа на принципа на бокаши, като активира работата на полезните гъбички в почвата и подобрява неговото плодородие. Това помага за укрепване на кореновата система и стимулира появата на пъпки.
Рецепта за подхранване на мушкато
За приготвянето си използвайте 3-литров буркан, в който добавете половин чаена лъжичка суха мая и 4 чаени лъжички захар. Освен това ще ви трябва кората на един банан, нарязана на малки парчета, и люспите на една средно голяма глава лук. Всички съставки се изсипват в буркан, който след това се пълни с преварена вода, охладена до горе. Получената смес се разбърква старателно и се оставя на топло място за 3 дни. Благодарение на гъбичките от маята, полезните вещества от люспите на лука и банана ще преминат във водата, създавайки хранителен разтвор, богат на витамини и микроелементи.
С тази запарка се полива всяко цвете, в размер от 200 до 400 грама в зависимост от големината му. Останалият тор може да се използва за други стайни растения и дори за разсад, тъй като вече има оптимална концентрация за подхранване на растенията.