Как да познаем дали ягодите са сладки и вкусни? Най-безпогрешните методи:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Как да познаем дали ягодите са сладки и вкусни? Най-безпогрешните методи:
5416
Източник: dariknews.bg
Снимков материал: pixabay.com
Как да познаем дали ягодите са сладки и вкусни? Най-безпогрешните методи:

Ягодите са едни от любимите ни изкушения през пролетно-летния сезон. В момента пазарът буквално е залят с ягоди, но дали умеем да избираме най-качественото ? Това лято към избора на плодове трябва да се подхожда особено внимателно. Маргарита Арзуманян, диетолог и член на Руския съюз на диетолозите, разказа пред радио „Спутник“ как да изберем най-добрите ягоди и какво количество да консумираме, за да не си навредим.

ягоди избор

Поради дъждовното и студено време, ягодите няма да узреят по естествен път преди края на юни и ще бъдат с по-лошо качество. Освен това, поради пандемията, стопаните имат проблеми със събирането и транспортирането на вкусните плодове, които се развалят много бързо.

През този сезон, когато купувате ягоди, трябва внимателно да ги подбирате, съветва Арзуманян.

как да изберем ягоди

ЦВЕТЪТ

"На първо място, трябва да обърнете внимание на цвета на ягодите. Колкото по-тъмен е цветът на плодовете, толкова повече те съдържат растителния пигмент антоцианин, който е отговорен за червения цвят. Именно той активно се бори със свободните радикали, защитава организма от преждевременно стареене и има противовъзпалителен ефект. Ярките плодове, отглеждани на слънце съдържат значително повече витамин С, който е мощен антиоксидант, подпомагащ усвояването на желязо.

МИРИЗМА

Тоест, колкото по-ярки са ягодите, толкова повече витамини съдържат. Когато купувате, уверете се, че плодовете са оцветени равномерно - не винаги наситеният цвят гарантира качество. Някои фермери, за да предадат на горския плод по-привлекателен вид, подсилват цвета му като го поливат със специални торове. Затова освен цвят, трябва да обърнете внимание и на миризмата – тя е специфична и трябва да се усеща при приближаване до сергията. Стъблото трябва да е зелено и свежо - това означава, че ягодите са пресни“, каза диетологът.

БЕЛИ ИВИЦИ

„Ако под зеленото стръкче има бяла ивица, тогава плодовете със сигурност са обработвани с химикали и не бива да ги купувате”, предупреждава Маргарита Арзуманян.

ягоди качество
„На ден е препоръчително да консумирате около 250 грама ягоди. Те провокират производството на хистамин и могат да предизвикат алергична реакция”, каза тя.

Според статистиката на СЗО 28% от хората имат алергия към ягоди. Освен това по-голямата част от алергиите се проявяват в зряла възраст - затова е по-добре да започнете с малки порции и да наблюдавате реакцията на организма си“, съветва Арзуманян.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft