На всички ни е добре известен фактът, че рибата трябва да се консумира два до три пъти в седмицата. С редовно въвеждане риба се намалява риска от различни заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2, високо ниво на холестерола, високо кръвно налягане и затлъстяване. Но рибата няма да има лечебни свойства, ако не е прясна. За да познаете прясна риба и да се насладите на вкусаи , но и хранителни и стойности, ви даваме няколко съвета, с чиято помощ ще успеете.
Очите трябва да са бистри и чисти. Ако рибата е стара, очите ще имат сив цвят. Това не означава, че не бива да се яде, а че няма да бъде много вкусна и здравословна като прясната риба.
Погледнете цялата риба. Дали е лъскава? Или се забелязват петна и липса на блясък. Ако е така, тогава не е прясна.
Помиришете. Прясната риба трябва да мирише на чиста вода, сол или краставица. Никак не бива да има неприятна миризма.
Рибни филета
Вижте дали има течност. Ако има, трябва да бъде чиста, а не като мляко, млечната течност при филетата е първият знак за отравяне.
Натиснете месото с пръсти. Леглото трябва да изчезне. Ако отпечатък от пръстите остане по-дълго време, филето не е прясно.