Когато в рецепти срещнете нещо, което изглежда сложно и продължително, със сигурност ще се запитате - наистина ли трябва да го правя? Една от тези ситуации е почистването на гъбите . Вероятно вече сте чули, че гъбите не трябва да се мият с вода, а излишните части да премахнете с четка, а след това да ги попиете с влажна кърпа. Това е много дълъг процес на измиване във вода, поради което възниква въпросът - ако не го правите? Гъбите естествено са пълни с вода. С оглед на това, че са малки гъби, се счита, че измиването ще разводени тяхната текстура и ще смекчи техния аромат и вкус. С други думи, ще получите гъби без вкус.
Водейки се от това мнение готвачът Алтон Браун в шоуто му тества двата начина на почистване на гъбите. Измитите гъби във вода, но само в малки количества. А най-важното за готвенето - измиването е много по-бърза процедура от четкането. Заключението на готвача е, че можете свободно да измиете гъбите.