Сега приготвянето на салата от пресни зеленчуци дори в средата на зимата не е проблем. Винаги можете да намерите всичко необходимо на рафтовете в магазините. Само сега вкусът и ароматът ще са далеч от съвършения. И ако краставиците са доста годни за консумация, то доматите са тотал щета с пластмасовия си вкус.
Разбирам, че вкусът на оранжерийните зеленчуци е по-лош, но доматите побеждават всички антирекорди. Чудех се каква е причината. След като прекарах няколко часа в интернет, все още не можах да намеря ясно обяснение. Информацията е различна във всички източници. И понякога си противоречат. Но успях да намеря чудесен начин да подобря вкуса на закупените домати .
Как да направим доматите от магазина по-вкусни, о да възможно е!
За тези, които също се интересуват от този проблем, ще изразя, според мен, две най-подходящи причини.
Незрелите домати отиват по магазините . Те са съзнателно откъснати по-рано, за да ги доставят безопасно до местоназначението си. И вече преди да ги изложат, те се третират с химия, за да изнесат презентация. Визуално красива, но всъщност безвкусна.Генетично модифицирани сортове . За да увеличат максимално срока на годност на продукта, учените са създали домати с ниско съдържание на полигалактуроназа. Този ензим е отговорен за разграждането на пектина в зеленчука по време на узряването. По този начин доматите остават твърди и лишени от естествен вкус.
Трудно е да се каже къде е истината. Но знам едно - тези „фалшиви“ домати могат да се направят много апетитни. Използвах рецептата през цялата зима, за да мога спокойно да я споделя с вас. Сигурен съм, че ще я оцените.
На първо място, потопете домата във вода, загрята до 50-60 градуса за 15 минути. Интересно е, че този метод е открит от американски учени. Те правят обширни изследвания, за да подобрят вкуса на зеленчука . Очевидно проблемът е международен.
След това оставете плодовете да се охладят и нарежете на големи парчета (можете на клинове).
Поставете ги в купа и поръсете със сол и захар . За 3-4 домата, около 0,5 чаена лъжичка от всяко. Добавете 1 с.л. слънчогледово масло или зехтин и разбъркайте внимателно.
Оставете филийките да действат 10 минути . Сега можете да сервирате или да добавите към салатата . Все още не можете да сравните с домашно приготвените, но доматите наистина станаха по-вкусни.
Не пропускайте да опитате тази рецепта у дома. И споделете вашите впечатления и идеи в коментарите. Може би сте намерили още по-добър начин, за да докарате хубав вкус на любимите ни доматки