Сега приготвянето на салата от пресни зеленчуци дори посред зима не е проблем. Винаги ще намерите всичко необходимо на рафтовете в магазините. Само че вкусът и ароматът на летните зеленчуци през зимата ще бъдат далеч от перфектни. И ако краставиците са доста годни за консумация, то доматите обикновено нямат нищо общо с лятната реколта. Сякаш дъвчете пластмаса! Този "пластмасов" вкус на доматите, за съжаление, се появява дори при закупуване на скъпи сортове.
Давам си сметка, че домашно отгледаните зеленчуци са по-вкусни, но доматите наистина бият всички антирекорди през зимата. Чудех се каква е причината. След като прекарах няколко часа онлайн, не намерих ясно обяснение. Всички източници имат различна информация. И понякога си противоречат. Но успях да намеря чудесен начин да подобря вкуса на доматите , които купих. Днес ще го споделя с вас:
Как да направите доматите от магазина по-вкусни
За тези, които също се интересуват от този въпрос, ще дам, според мен, двете най-възможни причини за пластмасовия вкус на доматите през зимата:
1.
2. Отглеждане на генетично модифицирани сортове. За да увеличат максимално срока на годност на продукта, растениевъдите са разработили домати с ниско съдържание на полигалактуроназа. Този ензим е отговорен за разграждането на пектина в зеленчуците по време на зреенето. По този начин доматите остават твърди и нямат естествен вкус.
Трудно е да се каже къде е истината. Но знам едно - тези "пластмасови" домати могат да се направят много вкусни. Използвах рецептата цяла зима, така че не се колебайте да я опитате и вие. Сигурна съм, че ще оцените това.
Първо потопете доматите във вода, загрята до 50-60 градуса за 15 минути. Интересното е, че този метод е открит от американски учени. Те провели задълбочени изследвания за подобряване на вкуса на зеленчуците. Явно проблемът е международен.
След това оставете доматите да изстинат и ги нарежете на едри парчета (може и на резени).
Сложете ги в купа и поръсете със сол и захар. За около 3-4 домата поръсете около 0,5 ч.л. Добавете 1 с.л. слънчогледово олио или зехтин и разбъркайте внимателно.
Оставете за 10 минути. Вече можете да сервирате или добавяте към салати. Все още не може да се сравни с домашните, но доматите определено са станали по-вкусни.
Не пропускайте да опитате тази рецепта у дома. Споделете вашите впечатления и идеи в коментарите. Може би сте намерили още по-ефективен начин да направите доматите, закупени от магазина, да изглеждат домашно произведени?