Как да предпазим яйцата от разваляне, за да не се натровим със салмонела

вход през zajenata.bg
За Жената
Как да предпазим яйцата от разваляне, за да не се натровим със салмонела
2256
Снимков материал: pixabay.com
Как да предпазим яйцата от разваляне, за да не се натровим със салмонела

Яйцата са една от най-популярните храни, с които може да си приготвите лесно и вкусно ястие. Едва ли има домакинство, в чийто хладилник да липсват яйца.

Но е много важно да знаем колко време може да ги съхраняваме и как да познаем, когато вече са развалени.

Трайност на яйцата

Ако оставите яйцата извън хладилника, но на хладно място, могат да престоят до десетина дни, ако са сурови и до три дни, ако са сварени.

Ако си вземете варени яйца за пикник или в сандвич (на открито), имайте предвид, че те се развалят до 24 часа, освен ако не ги държите в хладилна чанта. В хладилник суровите яйца издържат до 6 седмици. Препоръчително е да ги поставите в най-долната част на хладилника, а не на вратичката. След едно денонощие извън хладилника, свареното яйце не е опасно за консумация, но вече е изгубило ценните си качества и не е полезно. Пържените яйца могат да се съхраняват до няколко часа в хладилника.

Супи и ястия с яйца трябва да се оставят в хладилника и да се консумират до 36 часа след приготвянето им. В какъв вид са най-полезни яйцата?

Салмонела

Основният риск за здравето не са яйцата, а салмонелата. Тя живее в червата на много топлокръвни животни и, ако попадне в хранителни продукти, става опасна за здравето на човека. Може да доведе до сериозни заболявания, някои от които смъртоносни.

Салмонелата може да попадне в храната в резултат не недобре измити зеленчуци, яйца и месо. При температура под 5 градуса, размножаването на салмонелата спира. При нагряване на яйцето до 71 градуса, всички бактерии умират. Ето няколко съвета как да се предпазите от салмонела: * Купувайте пресни яйца и ги консумирайте възможно най-бързо. * Не се презапасявайте с яйца.

* Съхранявайте ги само в хладилника. *

Когато приготвяте ястия с яйца, използвайте само пресни такива. * Внимавайте за срока на годност, който е изписан на опаковката. Ако срокът е изтекъл, не са вредни за консумация, но само след добра термична обработка. * Ако черупката на яйцата е пукната, трябва веднага да се използват, по възможност за ястия и след термична обработка.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft