Яйцата са една от най-популярните храни, с които може да си приготвите лесно и вкусно ястие. Едва ли има домакинство, в чийто хладилник да липсват яйца.
Ако оставите яйцата извън хладилника, но на хладно място, могат да престоят до десетина дни, ако са сурови и до три дни, ако са сварени.
Ако си вземете варени яйца за пикник или в сандвич (на открито), имайте предвид, че те се развалят до 24 часа, освен ако не ги държите в хладилна чанта. В хладилник суровите яйца издържат до 6 седмици. Препоръчително е да ги поставите в най-долната част на хладилника, а не на вратичката. След едно денонощие извън хладилника, свареното яйце не е опасно за консумация, но вече е изгубило ценните си качества и не е полезно. Пържените яйца могат да се съхраняват до няколко часа в хладилника.
Супи и ястия с яйца трябва да се оставят в хладилника и да се консумират до 36 часа след приготвянето им. В какъв вид са най-полезни яйцата?
Основният риск за здравето не са яйцата, а салмонелата. Тя живее в червата на много топлокръвни животни и, ако попадне в хранителни продукти, става опасна за здравето на човека. Може да доведе до сериозни заболявания, някои от които смъртоносни.
Салмонелата може да попадне в храната в резултат не недобре измити зеленчуци, яйца и месо. При температура под 5 градуса, размножаването на салмонелата спира. При нагряване на яйцето до 71 градуса, всички бактерии умират. Ето няколко съвета как да се предпазите от салмонела: * Купувайте пресни яйца и ги консумирайте възможно най-бързо. * Не се презапасявайте с яйца.
* Съхранявайте ги само в хладилника. *
Когато приготвяте ястия с яйца, използвайте само пресни такива. * Внимавайте за срока на годност, който е изписан на опаковката. Ако срокът е изтекъл, не са вредни за консумация, но само след добра термична обработка. * Ако черупката на яйцата е пукната, трябва веднага да се използват, по възможност за ястия и след термична обработка.