Въпросът за нитратите в храните ни е актуален целогодишно. За да го разгледаме отблизо обаче, трябва първо да сме наясно какво всъщност представляват нитратните съединения.
Нитратите представляват азотни съединения. Азотът е важна хранителна съставка за всички растения, подпомагаща техния правилен растеж и развитие. За да се осигури на всеки зеленчук и плод достатъчно количество азот, производителите ги торят с естествени или изкуствени торове.
Когато се прекали обаче с добавянето на азот и азотни съединения (нитрати), в растенията се натрупват излишъци от нитрати, които при определени условия и количества стават вредни и дори опасни за човека.
Именно поради опасността за здравето всеки носи лична отговорност за това да премахне тези излишни натрупвания от нитрити . Нитритите са особено опасни. Те се образуват, когато нитратен плод или зеленчук мине през термична обработка или просто е изложен на топло място за съхранение.
Когато храни, богати на нитрати се съхраняват няколко часа в условия на повишена температура и ниско или никакво количество кислород, то тогава нитратите се превръщат в нитрити.
Има няколко прости правила, чрез които можете сами да намалите съдържанието на нитрати в консумираните зеленчуци:
- Накисвайте в студена вода листните зеленчуци поне половин час, преди употреба. Често сменяйте водата;
- Добре е във водата да се добави 1 лъжичка оцет или малко сода бикарбонат ;
- Ако нямате нужното време за киснене на зеленчуците, то измийте ги обилно със студена течаща вода;
- Морковите и картофите режете на половина и киснете в студена вода за 1-2 часа преди консумация, като също сменяте водата. При процеса варене при тях могат да се премахнат от 40% до 80% нитрати. За целта водата се изхвърля.
- Подобна практика може да се прилага и при други ситно нарязани зеленчуци, но за съжаление по този начин се изхвърлят и доста важни витамини;
- Краставиците, корнишоните и тиквичките задължително се белят;
За останалите растения, добре е да премахнете частите им, които са с най-голяма концентрация на нитрати. Това обикновено са кочан, външни листа (зеле, китайско зеле), обелки (краставици, тиквички), дръжки и опашка (краставици, цвекло, ряпа).