Ако обичате череши, тогава не е нужно да забравяте за това през зимата. Да, черешите могат да бъдат замразени или консервирани за зимата, но имат напълно различен вкус. Сушената череша има специален сладко-кисел вкус, който ще разпознаете във всякакви десерти и сладкиши. Изсушените черешови торти са невероятни! Приготвянето на сушени череши не изисква непременно специална машина за сушене; обикновена фурна ще свърши работа.
Необходимо е стриктно да следвате рецептата, така че черешата наистина да се окаже изсушена. От 2,5 кг прясна череша се изсушава половин килограм + буркан сироп (колко ще се окаже, определено ще зависи от сочността на плодовете). Нека е малко, но си заслужава!
Какви съставки ще са ви необходими:
- 2,5 кг череши;
- 1 кг захар.
Процеса на приготвяне:
За начало измийте добре плодовете. Ако смятате, че в черешите има червеи, тогава трябва да го накиснете в солена вода за 20 минути, след което изцедете течността и измийте отново.
Изваждаме костилките от плодовете, след което ги пълним със захар и оставяме за 4-5 часа. През това време черешата трябва да пусне сока и да се насити със сладост.
След това филтрирайте сока в голяма тенджера, сложете на огън и изчакайте да заври. Разпределяме плодовете в сиропа, намаляваме котлона до минимум и оставяме да къкри десет минути, като бъркаме.
Оставете сиропът отново да се отцеди. Може да се напълни в буркан, който преди това трябва да се стерилизира и веднага може да се използва при печене.
В тава за печене слагаме хартия за печене и нареждаме плодовете в един ред. Опитваме се да подредим плодовете, така че да не се допират един до друг.
Включваме фурната на 80 ° и я загряваме, след като поставим листа за печене с череши и я отслабваме за час и половина, докато вратата не е напълно затворена.
След час и половина намалете температурата до 50 ° и оставете черешата за още 2,5 часа.
По този начин сушената череша става мека и не отделя сок при натискане.
Поставете плодовете в буркан и съхранявайте на хладно място, хладилник също е подходящ.