Костният бульон притежава изключителни хранителени свойства и е една от най-добрите храни, които е необходимо да ядете в случай на алергии и кожни проблеми.
Както подсказва името, костният бульон се получава от останалите кости заедно с други продукти. Костите се варят, за да се получат хранителни вещества от костния мозък, както и парчета месо и мазнини, прикрепени към самата кост.
Костният бульон усилва имунитета, предотвратява синдрома на раздразненото черво и се бори срещу алергии и хранителна непоносимост.
Костният бульон е чуден източник на колаген - белтък, съдържащ се в тъканите в кокалите, хрущялите, костния мозък и сухожилията.
Желатинът е полезен за предотвратяване на хранителни алергии и защитава лигавицата на храносмилателния тракт, което на свой ред намалява появата на целулит и бръчки.
Заслужава да се отбележи, че освен добавянето на зеленчуци към бульона, трябва да избирате кокали от животни, които не съдържат хормони и антибиотици.
Начин на приготвяне:
Поставете кокалите в голяма тенджера. Напълнете я с вода и добавете две супени лъжици ябълков оцет, за да улеснете извличането на хранителни вещества.
- Гответе на слаб огън за 6 часа, което е минималното време за приготвяне на костен бульон.
- Отстранявайте слоя, който се появява отгоре на всеки няколко часа.
- Добавете зеленчуци - моркови, лук, чесън и др.
- След като се охлади, прецедете и съхранявайте в буркан в хладилника.
- Когато е необходимо, подгрявайте го и го консумирайте като напитка.