Наближава един от най-светлите християнски празници - Великден, и съвсем естествено започваме да се запасяваме с яйца за боядисване и за всички вкусотии, които планираме да приготвим за този важен ден. Как обаче да сме сигурни, че яйцата, които сме купили в магазина, са наистина пресни? Още повече, че повечето от нас изхвърлят опаковката, преди да ги сложат в хладилника, така че не можем да проверим срока им на годност .
Какво да правите тогава, за да сте сигурни, че яйцата, които предлагате на семейството си, са наистина пресни?
Намерихме лесен начин за определяне на „възрастта" на яйцата . Трябва само да ги потопите сурови в чаша вода и да видите как ще се държат.
Ако потънат на дъното - пресни са.
Ако леко се надигнат, но все пак са в долната част на чашата - са на една седмица и спокойно можете да ги консумирате.
Ако плуват на повърхността обаче, трябва да знаете, че никак не са пресни и е по-добре да не рискувате.
Имайте предвид, че яйцата могат да се консумират до 30 дни след датата на опаковане.
Ако ще правите крем или глазура, за която ще използвате сурови белтъци, задължително е яйцата да са пресни.
Иначе, за останалите рецепти, в които яйцата се варят, пържат или пускат във вряща вода, няма проблем.
Ако се притеснявате от салмонела, тя не може да се развие само защото яйцата са стояли в хладилника дълго време – яйцата са заразени с нея още при снасянето.