Работата на имунната система е 70% зависима от чревната микрофлора.
Като превантивна мярка, особено сега, през студения сезон и острите респираторни вирусни инфекции, препоръчително е редовно да се използват млечни продукти - източници на пробиотици.
Киселото мляко е богато на пробиотици, протеини и калций, много важни за здравите кости, мускули и нерви. Приготвено чрез добавяне на уникалните за българските ширини бактерии – lactolacillus и bifidobacteria, към прясното мляко, киселото мляко е същински еликсир на младостта.
Как да изберем най-полезното кисело мляко :
Купете натурално кисело мляко без подсладители, плодови сиропи, шоколад и др.
Десертните йогурти не трябва да се дават на деца и бременни жени. По-добре е да закупите натурално кисело мляко и да добавите към него плодове.
Проверете съдържанието на мазнини. Някои кисели мляка се произвеждат от мляко със съдържание на мазнини от 1,5-6%, но има и такива, които не съдържат мазнини. Последните са лишени от ценни мастноразтворими витамини, като А, D, Е и К. Освен това, калцият в такива йогурти се абсорбира много по-зле. Поради този факт е по-добре да купувате храни с ниско съдържание на мазнини (1,5 - 2,5%), отколкото тези без мазнини, препоръчват диетолози.
Обърнете внимание на броя на млечнокиселите бактерии в състава. Някои йогурти съдържат ацидофилни бактерии (обитават тънките черва), докато други съдържат бифидобактерии (те живеят в дебелото черво). Последните са по-добри. Бифидобактериите в млечната среда не се умножават, те се добавят към продукта и с течение на времето умират. Колкото по-прясно кисело мляко, толкова повече бифидобактерии има в него.
Помислете за срока на годност. Това е основният индикатор за естествеността на продукта. Изберете мляко, което имат кратък срок на годност - 14 до максимум 30 дни. То съдържа повече живи бактерии.
Най-полезно е природното кисело мляко, което може да се приготви у дома.
"Добре е да включите кисело мляко в състава на закуската", - съветва Светлана Фус.