Как да различаваме българските домати от вносните

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Как да различаваме българските домати от вносните
10333
Източник: vesti.bg
Снимков материал: pixabay.com
Как да различаваме българските домати от вносните

В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни са доматите, прасковите и дините, които ядем, проверява NOVA. 

В наши оранжерии се произвеждат прекрасни български зеленчуци. И оттук потеглят към пазарите в страната.

Производството им обаче става все по-трудно – и заради големите разходи, и заради някои неприятни климатични изненади, които доведоха до измръзвания и унищожаване на част от реколтата.

Така българският домат става все по-неконкурентоспособен на сергията и трайно се измества от гръцкия, турския или полския например.

Според контролните органи вносът е по-малък – около 55-60%. И все пак голяма част от продукцията, която достига до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония. Според бранша – за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци намалява 10 пъти.

И за пример – ако доматът на борсата струва средно – 1.30 лева, то вносният ще намерим за 1.40 лева, а родният – между 1.75 и 2.20 лева.

Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища разказва, че нашата стока не е толкова лъскава колкото вносната, но е с много хубаво качество. Например българският домат е по-грозен, добър вкус, тънка кожа, а гръцкият - по-жилав и по-месест. 

Българските дини пък били по-обли и по-малки, а вътре са по-светли, посочи още познавачът на пазарите. 

 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft