Черният или ръжен хляб е особено популярен сред хората, които се грижат за правилното хранене. Такъв хляб би трябвало да се произвежда от цяло пшенично или ръжено зърно , така че запазва важните хранителни вещества.
При закупуване е важно да обърнете внимание дали черния или пълнозърнест хляб наистина е "черен" или просто е добавен карамел за по-тъмен цвят, който в противен случай не би трябвало да се намира в хляба.
Анонимен пекар, който е добре запознат с оцветяването на хляба, твърди, че в черния хляб може да се добави буквално всичко. От кафе, какао, изкуствени оцветители до червено вино. Този метод се ползва от хлебари, които искат да спестят и да печелят от вас.
Как да разпознаем истинския черен хляб ?
В съд с вода поставете парче от средата на хляба. Ако хлябът се избели, а водата потъмнее, означава че хлябът е оцветен.
Черният хляб е твърд, сбит и има по-голяма влажност от белия.
Черният хляб не може да бъде прозрачен и да бъде гъвкав.
Мирише много различно от белия.
Средата на черния хляб има дребни дупчици и по-малък обем.