Въпреки, че плащаме висока цена за зехтина не сме сигурни, че е истински или пък, че няма някакви примеси с олио. Ето как да разпознаете оригина. Трудно е да се определи само по вкуса. Дори и специалистите могат да бъдат объркани. Но все пак има два начина.
Как да определите, че е истински студено пресован зехтин?
Студено пресованият зехтин се сгъстяват на студено. В хладилника би трябвало да стане доста гъст. Когато е топло, пък става по- течен. Освен това, истинското пресовано масло е запалимо и памучни нишки от газови лампи трябва да горят в него. Ако не горят, маслото не е чисто.
Къде да купя оригинален зехтин?
Най-добре е от местни търговци, които познавате или да намерите компания, чиито продукти имат сертификати, че маслото е биологично и чисто. Цената не е достоверен показател.
Топлината и светлината предизвикват бързо разваляне на зехтина. Купувайте това, което се продава в тъмни стъклени бутилки, а след като го внесете вкъщи, съхранявайте в шкаф, но в никакъв случай в близост до печка или друг източник на топлина.