Чакат се тирове със замразено старо агнешко от трети страни поради наближаващия Великден . Това каза председателят на Асоциацията на овцевъдите в България Бисер Чилингиров.
„В големите вериги агнешко няма. Ние предлагаме да свалим цената до 5 лева за килограм живо тегло, за да могат българските потребители да купят качествено месо за празника, но до този момент отговор нямаме“, обясни Чилингиров. Той смята, че се очаква евтин внос на некачествено месо от трети страни, пише „Дартснюз“. Той призова митниците и земеделското министерство да затегнат контрола, заради предстоящите празници.
Нямаме полза да продаваме агнешко по 5 лева за килограм, но това е начинът да реализираме продукцията си, обясни председателят на асоциацията. Бихме могли да направим такава отстъпка, ако земеделското министерство спази обещанието си и ни преведе по-рано субсидиите по програма De minimis.
„Надяваме се парите да дойдат в началото на април, за да можем да изхранваме животните си“, допълни Чилингиров. Според него е нормално в магазина цената на агнешкото да бъде от 11 до 14 лева за килограм. Пазарите в Македония и Румъния са залети с евтино агнешко собствено производство. Тяхното месо е с по-лошо качество от нашето, но цената му е 1,9-2,10 евро за килограм живо тегло, обясни производителят.
Как да разпознаете прясното от замразяваното месо
Най-сигурният начин е, ако натиснем месото. Остава ли отпечатък в него – значи е замразявано. Друг признак е цветът – прясното месо е розово, леко червеникаво, а старото има сивкав цвят. Гледайте и да има кръв по месото – това значи, че е скоро заклано, обяснява Чилингиров. Потребителите да следят и за печат – е необходимо да има 4 печата на всяко животно – на него пише и държавата, в която е произведено, както и номера на кланицата.