Птичето месо е относително по-диетично и много по-лесно смилаемо от свинското месо. То не е тлъсто и притежава подходящ баланс между ненаситени и наситени мастни киселини в мазнината си.
Замразеното птиче месо се нуждае от леко отпускане на стайна температура, но не и размекване.
Пилешкото ще стане по-вкусно, ако предварително го оваляте в счукан чесън, малко го осолите и го оставите в похлупен съд за 1 нощ в хладилник.
За печенето на птици отделете по 20 минути на всеки 500 грама месо. Преди всичко фурната трябва да бъде на високи градуси, а след като се образува коричка, я намалете.
Ако искате да направите пиле на грил, ще го изпечете най-добре, като оставите фурната отворена. Подсолете го леко, след като хване коричка.
Преди да я сложите да се вари, натъркайте кокошката отвън и отвътре с лимонов сок или лимон, за да стане месото по-крехко и чисто.
Месото на петела ще направите по-вкусно и крехко, ако преди готвене го натъркате отвън и отвътре с растително масло (олио, зехтин или друго) и го оставите в хладилника за 12 часа. Ако птицата е по-стара, я оставете за 24 часа.