Много е важно след боледуване от грип и други вирусни инфекции организмът да се възстанови изцяло и да се стабилизира, за да не се допуска много скоро следващо заболяване. "Трябва да се вземат комплексни мерки за укрепване на организма и възстановяване на съпротивителните сили, за да не се влезе в порочния кръг "от болест в болест" - казва доц.
По време на възстановителния период е важно да се приемат ястия, които не обременяват стомашно-чревния тракт и сърдечносъдовата система. Това са леки месни и рибни ястия, приготвени на пара, млечни продукти във всякаква форма, зърнени каши. От друга страна, е необходим засилен прием на витаминозни храни и особено на витамин С. Много добре действат прясно изцедени сокове от ябълки и моркови, от червено цвекло и от цитрусови плодове. Те запазват полезните качества на съответния плод или зеленчук, без да претоварват храносмилането с груба целулоза. За да ви дойде апетит са подходящи месните бульони. Необходимо е да ги избягват обаче хората с възпалителни стомашно-чревни заболявания като гастродуоденит, холецистит и колит."
Докторът препоръчва и пчелни продукти за засилване на организма след боледуване - мед, пчелно млечице и прополис.
Болните обикновено лежат, а след това заради обездвижването се усещат отпаднали. Необходимо е да се премине към постепенно натоварване. За да не се предизвиква задъхване и ускорен пулс, в началото са достатъчни кратки разходки на открито, а след около седмица може да се включат плуване и разходки в ниските части на планините. Преди да предприемете по-тежки физически натоварвания, трябва да се консултирате с лекар. В общия случай това не бива да става по-рано от 2-3 седмици след края на тежко протекъл грип.
"На пазара се предлагат препарати, които имат отличен ефект за възстановяването след болести - казва доц. д-р Ханджиев. - Те са със съдържание на естествени аминокиселини, които пряко и по физиологичен начин помагат на умствената и физическата кондиция. Някои от тях даже могат да се използват при добро здраве - по време на изпитни сесии, периоди на напрежение в работата, усилени физически тренировки."