Джинджифилът намира широко приложение не само в кулинарството, но и при терапията на различни здравословни проблеми .
Още в древни времена индийците използват джинджифил за облекчаването на обикновена настинка , грип и кашлица.
Благодарение на противовъзпалителните си свойства се използва като болкоуспокояващо средство .
Джинджифилът е естествено средство за защита срещу стомашни киселини , подобрява функцията на стомашно-чревната система, премахва токсините и има газогонно действие . Консумацията му регулира храносмилателните ензими, подобрява асимилацията и транспортирането на хранителни вещества до тъканите на тялото
Когато се взима преди хранене, подправката подобрява апетита и стимулира храносмилането.
Богатото съдържание на полезни минерали като калций, фосфор, желязо, магнезий, мед, цинк и други превръщат джинджифила в средство от народната медицина .
Пресният сок от джинджифил е полезен за облекчаване симптомите на кашлица и простуда , тъй като отстранява жилавия секрет, главоболието и понижава температурата.
Аналгетичните и противовъзпалителните му свойства помагат за облекчаване болката при възпаление на ставите и артри т.
В китайската медицина чаят от джинджифил , приготвен с кафява захар, се използва при менструални болки .
Джинджифилът може да облекчи мигрена, което се дължи на свойството му да спира простагландините, предизвикващи възпаление на кръвоносните съдове и болка.
Какво е ролята на джинджифила при лечение на ставни заболявания гледайте във видеото.