Редовната консумиране на плодове, чай и кафе пазят от хронични болести, твърдят учени.
Специалисти установили, че рискът от хроничните болести и смърт намаляват от плодове, зеленчуци, чай и кафе поради съдържащите се в тях полифеноли или мощни антиоксиданти, пише британският вестник Express, цитиран от агенция БГНЕС.
Изследователи от Университета на Барселона, Испания, в продължение на 12 години наблюдавали 807 мъже и жени от централна Италия, които били на възраст от 65 години и нагоре. Те установявали равнището на полифеноли в тялото им чрез биомаркери, съдържащи се в урината.
Смъртността е паднала с 30% в групата участници, която е консумирала над 650 грама полифеноли на ден в сравнение с онези, които поемали под 500 грама.
Притежаващи антиоксидантнто, противовъзпалително и противораково действие, полифенолите се съдържат в плодовете, зеленчуците, орехите, зърнените култури, а също в чая и кафето.
Учените достигнали до извода, че хората които поемат такива храни са подложени на по-малък риск от развитие на хронични заболявания.