Симптомите, по които можем да разпознаем стомашните киселини , са чувството за горчив или кисел вкус в гърлото, „раздуване“ на стомаха , къркорене или оригване. Паренето обикновено възниква след хранене и може да продължи няколко часа.
Поетата храна се придвижва по хранопровода и попада в стомаха.
Стомашните киселини обаче могат да се предотвратят, ако се избягват храните, които ги предизвикват.
Цитрусови плодове . Портокалите, грейпфрутите и сока им могат да причинят киселини, особено ако се консумират на гладен стомах .
Домати и доматени сосове . Въпреки че доматите са богати на полезни хранителни вещества , като ликопен , те са високо киселинни и могат да провокират появата на оплакването. Според специалистите е важно насърчаването на слюноотделянето, тъй като неутрализира киселината, която идва от стомаха.
Лукът и чесънът също са в списъка на храните, които водят до неприятното усещане.
Пикантни храни . Всяка храна, приготвена с черен пипер и други подправки, може да доведе до образуването на киселини . Затова при наличието на такива, подобни продукти следва да се избягват, подчертават специалисти.
Алкохол . Виното, бирата и други видове алкохол увеличават производството на киселини . Освен това те често се консумират с други напитки, например доматен или портокалов сок или газирани напитки , които също предизвикват стомашния проблем .
Кофеин . Консумацията на кафе, чай, и други продукти, съдържащи кофеин , могат да доведат до киселини. Съставката дразни вътрешността на стомаха , което увеличава производството на киселини. Дори безкофеиновото кафе е киселинно .
Шоколад . Съдържанието на теобромин, мазнини и какао в шоколадовите продукти , увеличава риска от поява на киселини.
Тютюнопушенето също е фактор, който има негативно въздействие върху стомаха.
За справянето с проблема са необходими няколко промени в начина на живот – освен смяна на хранителния режим , който трябва да включва храни с ниско киселинно съдържание , е препоръчително и осигуряването на умерена физическа активност , намаляване на стреса .