Бронхитът е възпаление, което засяга лигавицата на бронхите. Острият е предизвикан от респираторни вируси или микробна флора (стрептококи, пневмококи и др.).
За да бъде наистина успешно лечението на бронхит, е твърде важно спазването на хранителен режим, който намалява интоксикацията и ексудацията в бронхите, повишава защитните сили натялото, подобрява регенерирането на епитела на дихателните пътища.
Диетата компенсира загубата на витамини, белтъчини и минерални соли, щади сърдечно-съдовата система, стимулира стомашната секреция и процеса на кръвообразуване. Дневното меню е необходимо да съдържа високоенергийни продукти (около 3 000 ккал на ден), сред които голяма част пълноценни белтъчини с животински произход, а количеството на мазнините и въглехидратите да бъде в рамките на физиологичната норма.
Кои продукти са полезни при бронхит
Протеиновата храна (сирена, обезмаслена извара, различни меса, птици и риба) компенсира загубата на протеини при "влажна" кашлица.
Продукти с високо съдържание на калций (млечни) - предотвратяват развитието на възпалителни процеси.
Хранителни добавки с големи концентрации на омега-3 мастни киселини (черен дроб на треска, рибено масло).
Храни в които има много магнезий в състава (пшенични трици, покълнали зърна, слънчогледово семе, леща, тиквено семе, орехи, соя, грах, боб, сусам, банани, елда, маслини, домати, пълнозърнест или ръжен хляб, морски костур, камбала, сардини, херинга, скумрия) - допринасят за подобряването на общото здравословно състояние и за премахването на симптомите на бронхиална астма.
Продукти, които сбогати на витамин С (портокали, грейпфрут, лимони, пъпеш, гуава, малини) - повишават имунитета на организма и предотвратяват нарушаване на бронхиалната реактивност.
Билкови отвари (липа, бъз, мента, градински чай, анасон, чай с малиново сладко, чай от джинджифил) или горещо мляко с щипка сода и преварен мед (ако медът не е кипнал, предизвиква силна кашлица).
Прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове (от цвекло, моркови, ябълки, зеле) - увеличават процеса на диуреза и сполучливо пречистват организма.
Растителни продукти със съдържание на витамини А и Е (моркови, спанак, тиква, папая, броколи, авокадо, кайсии, маруля, аспержи, зелен грах, боб, праскови) - действат като катализатори на обменните процеси при бронхит.
Примерно меню
Първа закуска: плодов сок и ягодово суфле.
Втора закуска: няколко резена пъпеш или ягодоплодни.
Обяд: супа с черен дроб, печена риба в млечен сос.
Следобедна закуска: задушени моркови, цитрусов сок.
Вечеря: сок от тиква, салата от спанак, гулаш от миди.
Консумацията на захар при наличие на бронхит създава много благоприятни условия за развитие на патогенни микроби.
Готварската сол, в която се съдържа голямо количество натрий, може да влоши бронхиалната проходимост и да предизвика неспецифична бронхиална хиперактивност.
Също така, е необходимо да се изключи или ограничи употребата на продукти-алергени (силни месни и рибени бульони, остри и солени храни, подправки, кафе, какао, шоколад), активиращи производството на хистамин, който е причина за появата на отоци и повишава секрецията на жлезите, допринася за развитието на бронхоспазми.