Как да се храним, без да си навредим на празници

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как да се храним, без да си навредим на празници
2853
Източник: Дир.бг.
Снимков материал: pixabay.com
Как да се храним, без да си навредим на празници

Последователно хранене, по-малко сол и по-малко термично обработена мазнина са част от начините за приготвяне на здравословна празнична трапеза.

Това коментира д-р Георги Гайдурков* пред Дир.бг. Той поясни, че традиционната ни кухня по принцип е здравословна и не случайно българският народ се е славел толкова години със своите дълголетници.

В наши дни обаче се консумира прекалено голямо количество технологично преработена храна, която не е адресирана от природата за човешкото тяло.

Основен проблем са хидрогенираните мазнини, които чисто еволюционно няма как да се преработят от хората, и съответно водят до влошаване на здравето.

Разбира се, не празникът е този, който разболява или води до здраве, а храненето по принцип през цялата година, уточни д-р Гайдурков, който лекува чрез хранене.

Той сподели някои методи, които могат да се приложат за по-добро храносмилане, за да се насладим на празника и да не „почиваме от почивката“.

Принцип на последователното хранене.

Първо се хапват въглехидрати (ориз, картофи и др.), след което се консумира месо. По този начин в стомаха се подреждат последователно и няма тежест. Друг вариант е храната да се яде разделно - като не се смесват месо и въглехидратни храни.

Към храненето винаги да има сурова салата. Тя дава много ензими, които подпомагат нашето хранене. Тогава, дори да поемем „вредна храна“, ако е придружена със салата, няма да затрудни толкова храносмилането.

По-малко сол към храната.

Избягване или употреба на по-малко термично обработена мазнина.

"Когато храна се пържи или пече с добавена мазнина, се променят мастните молекули и интоксикират вътрешните органи. Месата имат достатъчно скрита мазнина, дори и така наречените постни меса, така че може да не добавяме допълнително олио и други растителни мазнини", подчерта д-р Гайдурков.

Може да добавим масло или растителна мазнина, но след термичната обработка. И това прави едно ястие не по-малко традиционно, но много по-различно за нашата обмяна и нашето здраве, посочи той.

Алкохолът е добре да се пие на гладно. „Ако ние приемем, особено неконцентрирания алкохол - вино или бира, преди храната, и непосредствено след това продължим с нашето ястие, тогава няма да имаме никакъв проблем“, обясни докторът.

При смесване на алкохол - добре е да се консумира преди това джинджифил. Той може да се ползва или на прах, или на корен, и може да бъде преди приема на алкохол или дори успоредно. Тази подправка не позволява да има вторична ферментация в стомаха.

Какво да правим при преяждане или препиване?

Д-р Георги Гайдурков коментира, че традицията на народите по света е наложила така правилото, че след като има празници, да има и разтоварителни дни.

„Най-добрият вариант е, ако дадем почивка на нашето тяло, през която да приемаме сурова растителна храна- плодове, зеленчуци, особено пресно изцедени зеленчукови сокове, тъй като те алкализират нашата обмяна“, посочи лекарят и добави, че е е подходящо да се консумират и сурови ядки.

Почивка от термично обработената храна- без сол и мазнина, е най-добрият вариант за почивка на тялото и подготовка за следващите празници.

Храненето през зимата - как да е пълноценно

„Нека през зимата една голяма част от храната да е в растителен вариант, придружена с умерено количество животински продукти“, посочи д-р Гайдурков и допълни, че през зимата човек има нужда и от зърнени и бобови храни.

Приготвянето на кисело зеле е български патент, припомни той. Като цяло при туршията се получава млечно-кисела ферментация.

„Единственият негатив е солта, която се ползва като консервант“, посочи лекарят като поясни, че тя води до редица проблеми в човешкото тяло. Той изтъкна, че може да се прави и безсолна туршия, която обаче е нетрайна във времето и трябва да се съхранява в хладилник.

Д-р Гайдурков препоръча за по-силен имунитет през зимата да се консумират бъзак, ехинацея, както и подправки като чесън, джоджен, копър, босилек, джинджифил, куркума, индийско орехче.

*Доктор Георги Гайдурков е нутриционист - лекува само с промяна в начина на хранене (ученик е на природолечителката Лидия Ковачева). Завършил е медицина през 1985 г. в МА- София, а клинична и консултативна психология през 1996 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е нутрициология (наука за храненето) към Свободен медицински факултет. Автор е на книгите "Човешкото хранене" и "Горещи теми в храненето".

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft