Някои видове храни със сигурност намаляват неприятното чувство от киселините . Стомашните киселини може и да не застрашават живота ни, но със сигурност се отразяват върху състоянието ни през деня.
Храни, богати на калий
Калият играе много важна роля в тялото за нормалните контракции на мускулите. Понеже киселините се причиняват от непълното затваряне на клапата, която свързва хранопровода и стомаха, богатите на калий храни могат да решат този проблем. Има множество подходящи храни с калий, които е необходимо да са предпочитани при наличие на киселини – лимони, банани, мед, сладки картофи, ябълки, ябълков оцет и т.н.
Лимонът като цитрусов плод изглежда, че би трябвало да предизвиква киселини, но научните факти сочат тъкмо обратното - умерената киселинност на лимона помага за неутрализирането на киселините в стомаха.
Други храни като мед, пъпеш, ябълки също могат да ни предпазят от появата на киселини, ако се консумират по малко всеки ден.
Ябълковият оцет е един от най-бързите и ефикасни варианти за редуциране на киселините. Ако киселините са по-сериозни, можем да приемаме по две супени лъжици ябълков оцет, разтворени в чаша вода.
Сурови плодове и салати
Суровите зеленчуци като цяло са алкални и съдържат много храносмилателни ензими. Консумирани сурови, те помагат за понижаването на киселинността в стомаха повече в сравнение с готвените зеленчуци - защото термичната обработка променя съдържанието им от алкално в киселинно.
Суровите плодове също съдържат определени ензими, които подпомагат храносмилането и съответно облекчават киселините: ананасът съдържа бромелайн, папаята – папаин, ябълките – процианин, кверцетин и епикатехин.
Сода за хляб
Макар че содата за хляб не е точно „храна”, тя е особено ефективна за погасяването на киселините. Трябва просто да разтворим половин чаена лъжичка сода в чаша вода и да изпием сместа. Това ще облекчи моментално симптомите -проява на стомашните киселини. Тъй като содата за хляб е изцяло алкална, тя действа бързо и помага за цялостното алкализиране на вътрешната обвивка на стомаха.
Пълнозърнести продукти
Някои зърнени култури като киноа, амарант и просо и произвежданите с тях пълнозърнести храни са полезни за облекчаването на киселините - заради високото си съдържание на калий и съответно алкализиращата си природа. Натрошени, тези зърна могат да заместят рафинираното брашно. Те са богати още на протеини, витамини В, калций и други полезни хранителни вещества, поради което са много важна храна за хората, които често страдат от киселини.
Храни, богати на калций
Калцият помага за ограничаването на секрецията на стомашни киселини и затова богатите на този минерал храни помагат при подобни проблеми. Храни като мляко, броколи, къдраво зеле, извара и други успокояват вътрешната обвивка на стомаха.
Комбинацията от богати на калций и богати на калий храни като например мляко с мед има още по-добър ефект. Неслучайно калциевият карбонат е широко достъпно противокиселинно средство, продавано в аптеките.
Риба и морски дарове
Морските дарове и най-вече рибата, са полезни при стомашни киселини. Морските риби съдържат специфична органична киселина - таурин. Точно като храните, богати на калций, тауринът помага за ограничаване производството на стомашни киселини.