Как да се храним здравословно през лятото

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Как да се храним здравословно през лятото
4569
Снимков материал: pixabay.com
Как да се храним здравословно през лятото

Още древните гърци са открили ползите от т. нар. сезонно хранене .

След приемането на по-тежка храна през зимните месеци, заменянето й с по-лека диета през летните горещини действа извънредно благоприятно и разтоварващо на тялото. А какво значи да се храним здравословно през лятото?

Д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика в катедра Хигиена, медицинска екология и хранене към Медицински университет - София препоръчва разнообразна диета с 5 хранения дневно. Ето и нейните съвети за здравословно хранене през лятото :

1. Приемайте всеки ден достатъчно течности : 2 – 2,5 литра,вода, фреш, чай, кафе, мляко, млечни напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, тъй като така ще си набавим не само вода , но и минерали.

2. За необходимия прием на протеин изберете риби, морските дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето.

3. Добре е да се замени приема на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, рапично масло, меките трапезни маргарини и суровите ядки и семена. Не забравяйте, че всеки ден е необходимо да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са „добрите“ типове мазнини, богати на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини.

4. Приемайте храни, източници на антиоксиданти – като зелени чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процеса на стареене на кожата и подпомагат зрението.

5. Всеки ден консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти – пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.

6. Бъдете физически активни всеки ден – ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът ни зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни, здрави и красиви.

7. Всеки ден консумирайте поне 500 гр. плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят – зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмно червени. Естествен източник на витамини, алкализиращи тялото ни минерали и антиоксиданти.

8. Консумирайте поне 2 пъти седмично бобови храни – боб, леща, нахут, соя. Те са чудесен източник на пълноценен белтък, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.

9. Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Опитайте се да не се храните, докато работите или сте в движение.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft