При започването на диета или промяна начина на хранене, хората често се съсредоточават по-скоро върху количеството на храната, от колкото върху качеството и.
Здравословното хранене обезателно изисква подмяна на нездравословните наситени мазнини (съдържащи се в храни като масло, свинска мас, продукти с животински мазнини) с по-здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини (съдържащи се в масла от маслини, рапица, слънчоглед, маргарин).
Трябва да се мисли дългосрочно за инвестицията, която правим в здравето си - повече движение, в комбинация с увеличена консумация на растителни мазнини и смяната на наситени с ненаситени мазнини значително подобряват нивата на холестерола в организма ни, които от своя страна намаляват риска от сърдечни заболявания .
Интервю с проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика и автор на книгата „Митове и истината за храните, храненето и диетите":
В какво се крие ключът към резултатната, полезна диета?
- За да поддържаме стабилно тегло, без резки и вредни смени, е необходимо да намерим баланса при храненето с белтъчини, въглехидрати и мазнини. Трябва да включим в ежедневните си хранения здравословни мазнини като обърнем внимание колкото на количеството, толкова и на съдържанието им - т.е.
Къде да открием тези здравословни мазнини?
- Това са така наречените полезни или ненаситени мазнини. Те са основно два вида: мононенаситени и полиненаситени. Те са и тези, които организмът ни не може да синтезира сам, затова е важно да си ги набавяме редовно чрез храната.
Мононенаситените мазнини се съдържат в зехтина, трапезния маргарин, авокадото. Полиненаситените, известни още като омега-3 и омега-6 мазнини се съдържат съответно в: ядките като кашу, бадеми кедрови ядки и бразилски орехи, семената, лененото семе (омега-3) и слънчогледовото олио, царевичното олио, соята (омега 6).
Първите намаляват „лошия" холестерол, а вторите освен това повишават и нивата на полезния.
Споделете няколко лесни навика, с които да възпитаме подобни хранения в ежедневието.
- В България, въпреки благодартния ни излаз на море, се консумира изключително малко риба. Хората ще се почувстват прекрасно, ако ядат два или три пъти (около 150 г на хранене) риба в седмицата. Рибата не съдържа въглехидрати, но има висок процент на пълноценни белтъци, богата е на витамини А, D, В12, В1. Белтъчният и състав съдържа незаменими аминокиселини.
При необходимост от ограничена консумация на мазнини, нискомаслените маргарини с добавени витамини са едно отлично решение. Със смяната на маслото с маргарин за сутрешния си тост или сандвичи за обяд, човек отстранява почти 3 кг наситени мазнини от менюто си за една година - ето един лесен начин да намалим приема на наситени мазнини и вместо това да изберем здравословни мазнини, за да намалим риска от сърдечни заболявания. Малки количества всеки ден водят до големи резултати с течение на времето.