Може би сте си мислили, че глазирането е нещо много сложно и изпълнимо единствено в скъпите гурме ресторанти, но всъщност изобщо не е така. Това е метод, който е достъпен и приложим дори и в домашни условия.
Готвенето е изкуство, както и самото сервиране на храната. Само комбинацията от тези две понятия говори за високото ниво на умение на готвача. Един от първите, които разбраха това, беше французите и започнаха да правят възможно най-красивия начин за готвене на зеленчуци , което им позволява не само да запазят цвета им и формата, но и да подобрят вкуса им. Става дума за глазиране.
Блестящи, сочни, сякаш лакирани, парчета зеленчуци изглеждат по- добре от всякога. Редакторите ни днес ви предлагат да научите повече за тази магия от кухнята . Днес ще ви разкажем как да постигнем нов вкус в подготовката на познати продукти, както и как да им дадем вид на скъпоценни камъни.
Продукти за глазиране
Готвене, пържене и печене - това е всичко, което може да видите в повечето рецепти. Глазирането на зеленчуци е много подобно, но с малки нюанси (например масло, захар или мед).
Най-приятното нещо е, че всяка домакиня може да се научи как да глазира зеленчуци. Не се страхувайте от захарта, тя може и дори трябва да се използва не само за десерти . Получихме 4 прости и илюстративни примера за това колко лесно и красиво да си приготвите зеленчуците в глазурата, както и класическата рецепта за карамелизирано месо.
Как да глазираме всички зеленчуци
Можете да направите това с всички зеленчуци, които имат твърда форма (картофи, ряпа, моркови). Трябва само да се придържате към определени правила !
Нарежете зеленчуците на малки, но не прекалено малки парченца.
Поставете ги в дълбока малка чиния (тиган за задушаване е перфектна) и покрийте с вода така, че нейното ниво да е с 1 cm по-високо.
Добавете масло, захар или мед, оцет и сол. Тези съставки са необходими за еднородно и вкусно покритие.
Задушете зеленчуците под капак, който освобождава пара или използвайте фолио с дупка.
Уверете се, че те не се сваряват. Когато зеленчуците са почти готови, внимателно ги разбъркайте, задръжте на огъня за още няколко минути. Готово!
Глазирана зеленчукова яхния
Ще ви трябва:
100 г картофи
100 грама ряпа
100 г моркови
50 г масло
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица винен оцет
2 гр сол
Нарежете зеленчуците на кубчета. Изсипете вода в дълбок тиган ( около 2 см ), добавете захар и сол. Оставете да заври и полейте с оцет, добавете масло. Когато сместа е готова, поставете зеленчуците вътре, така че водата да покрива две трети от тях . Последното предупреждение: покрийте ястията с фолио и го увийте, така че да приляга плътно. Направете дупка в центъра и задушете зеленчуците докато станат готови.
Глазирани зеленчуци във фурната
Необичайна селекция от съставки, тук се появяват брюкселско зеле, патладжани и домати, а самото ястие се приготвя във фурната.
Ще ви трябва:
100 г брюкселско зеле
100 ml вода
100 мл мед
1 патладжан
5 чери домати
1 стъбло от целина
1 лимон
1 скилидка чесън
Джинджифил, мента, сол на вкус
Нарежете патладжана на кубчета, чери доматите пробийте на няколко места с клечка за зъби и поставят всички зеленчуци в тигана. Задушете за 3 минути под капака.
През това време подгответе маринатата : смесете вода, мед, счукан чесън, лимонов сок, настърган джинджифил и мента. Поставете зеленчуците там и оставете за 15-20 минути. Разстелете зеленчуците в тавичка и печете за 15 минути на 200 градуса.
Датски кафяв картоф
Време е да ви запознаем с истинската карамелизация ! Тук вече не е марината, а разтопена захар. Датчаните го подготвят както през делничните дни, така и по празниците.
Ще ви трябва:
7 картофа
2 ч.л. захар
10 г масло
Първоначално сварете картофите без да ги белите, охладете и чак тогава обелете. Разтопете захарта в тигана, добавете маслото и пържете картофите в глазура, така че да станат карамелизирани и равномерно покрити
Сервирайте с месо, страхотно се комбинират
Сладки домати със сладолед
За доматите ще ви трябва:
500 г чери домати
50 г масло
50 g захар
половин портокал
ванилия
За сладоледа ще имате нужда от:
500 мл заквасена сметана
50 g захар
половин лимон
Започнете със сладоледа: смесете заквасената сметана със захарта и лимоновия сок, оставете във фризера в продължение на два часа.
За домати изберете тиган с дебело дъно и разтопете маслото и захарта в него . След това сложете домата на дъното и оставете да покъкрят няколко минути, като внимателно разбърквате , за да не ги повредите. Добавете сока и портокаловата кора, ванилия и оставете още 10-15 минути. Сервирайте доматите със сладолед! Ето десерт от домати, който е ужасно вкусен, колкото и странно да ви звучи
Как да карамелизира месото
Това не означава да направите месото сладко, а само да му придадете благороден цвят и да подсилите подправките (дори и малко количество захар работи като подобрител на вкуса ).
Вземете чугунен тиган и разтопете супена лъжица меко масло и 2 супени лъжици захар. Дръжте огъня за 2 минути и сложете месото. Изпържете от двете страни, докато хване коричка (буквално няколко минути). Освен това, за тези, които обичат по- препечено или избират говеждо месо, препоръчваме приготвянето във фурна предварително загрята до 190 градуса (5-10 минути).
Красиво е? Разбира се. Вкусно? О,да! Не забравяйте да опитате. Не е нужно да се чудите как да го сервирате : както можете да видите, това е странично ястие, а може и основно да стане, зависи от вкусовите ви предпочитания
Ако споделяте ентусиазма ни за красиво ястия, споделете тази статия с приятелите си.