Как да си глазираме зеленчуците и карамелизираме месо като в гурме ресторант

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как да си глазираме зеленчуците и карамелизираме месо като в гурме ресторант
Как да си глазираме зеленчуците и карамелизираме месо като в гурме ресторант
25192
Как да си глазираме зеленчуците и карамелизираме месо като в гурме ресторант
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Може би сте си мислили, че глазирането е нещо много сложно и изпълнимо единствено в скъпите гурме ресторанти, но всъщност изобщо не  е така. Това е метод, който е достъпен и приложим дори и в домашни условия.

Готвенето е изкуство, както и самото сервиране на храната. Само комбинацията от тези две понятия говори за високото ниво на умение на готвача. Един от първите, които разбраха това, беше французите и започнаха да правят възможно най-красивия начин за готвене на зеленчуци , което им позволява не само да запазят цвета им и формата, но и да подобрят вкуса им. Става дума за глазиране.

Блестящи, сочни, сякаш лакирани, парчета зеленчуци изглеждат по- добре от всякога. Редакторите ни днес ви предлагат да научите повече за тази магия от кухнята . Днес ще ви разкажем как да постигнем нов вкус в подготовката на познати продукти, както и как да им дадем вид на скъпоценни камъни.

 

Продукти за глазиране

Продукти за глазиране

Готвене, пържене и печене - това е всичко, което може да видите в повечето рецепти. Глазирането на зеленчуци е много подобно, но с малки нюанси (например масло, захар или мед). 

Най-приятното нещо е, че всяка домакиня може да се научи как да глазира зеленчуци. Не се страхувайте от захарта, тя може и дори трябва да се използва не само за десерти . Получихме 4 прости и илюстративни примера за това колко лесно и красиво да си приготвите зеленчуците в глазурата, както и класическата рецепта за карамелизирано месо.

Продукти за глазиране

Как да глазираме всички зеленчуци

 

Можете да направите това с всички зеленчуци, които имат твърда форма (картофи, ряпа, моркови). Трябва само да се придържате към определени правила !

Нарежете зеленчуците на малки, но не прекалено малки парченца.
Поставете ги в дълбока малка чиния (тиган за задушаване е перфектна) и покрийте с вода така, че нейното ниво да е с 1 cm по-високо.
Добавете масло, захар или мед, оцет и сол. Тези съставки са необходими за еднородно и вкусно покритие.
Задушете зеленчуците под капак, който освобождава пара или използвайте фолио с дупка.
Уверете се, че те не се сваряват. Когато зеленчуците са почти готови, внимателно ги разбъркайте, задръжте на огъня за още няколко минути. Готово!

Продукти за глазиране

Глазирана зеленчукова яхния

Ще ви трябва:

100 г картофи
100 грама ряпа
100 г моркови
50 г масло
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица винен оцет
2 гр сол

 

Нарежете зеленчуците на кубчета. Изсипете вода в дълбок тиган ( около 2 см ), добавете захар и сол. Оставете да заври и полейте с оцет, добавете масло. Когато сместа е готова, поставете зеленчуците вътре, така че водата да покрива две трети от тях . Последното предупреждение: покрийте ястията с фолио и го увийте, така че да приляга плътно. Направете дупка в центъра и задушете зеленчуците докато станат готови.

Глазирани зеленчуци във фурната

Необичайна селекция от съставки, тук се появяват брюкселско зеле, патладжани и домати, а самото ястие се приготвя във фурната.

 

Ще ви трябва:

100 г брюкселско зеле
100 ml вода
100 мл мед
1 патладжан
5 чери домати
1 стъбло от целина
1 лимон
1 скилидка чесън
Джинджифил, мента, сол на вкус

 

Нарежете патладжана на кубчета, чери доматите пробийте на няколко места с клечка за зъби и поставят всички зеленчуци в тигана. Задушете за 3 минути под капака.

През това време подгответе маринатата : смесете вода, мед, счукан чесън, лимонов сок, настърган джинджифил и мента. Поставете зеленчуците там и оставете за 15-20 минути. Разстелете зеленчуците в тавичка и печете за 15 минути на 200 градуса.

Датски кафяв картоф

Време е да ви запознаем с истинската карамелизация ! Тук вече не е марината, а разтопена захар. Датчаните го подготвят както през делничните дни, така и по празниците.

 

Ще ви трябва:

7 картофа
2 ч.л. захар
10 г масло

 

Първоначално сварете картофите без да ги белите, охладете и чак тогава обелете. Разтопете захарта в тигана, добавете маслото и пържете картофите в глазура, така че да станат карамелизирани и равномерно покрити

Сервирайте с месо, страхотно се комбинират

Сладки домати със сладолед

 

За доматите ще ви трябва:

500 г чери домати
50 г масло
50 g захар
половин портокал
ванилия

За сладоледа  ще имате нужда от:

500 мл заквасена сметана
50 g захар
половин лимон

Започнете със сладоледа: смесете заквасената сметана със захарта и лимоновия сок, оставете във фризера в продължение на два часа.

За домати изберете тиган с дебело дъно и разтопете маслото и захарта в него . След това сложете домата на дъното и оставете да покъкрят няколко минути, като внимателно разбърквате , за да не ги повредите. Добавете сока и портокаловата кора, ванилия и оставете още 10-15 минути. Сервирайте доматите със сладолед! Ето десерт от домати, който е ужасно вкусен, колкото и странно да ви звучи

Продукти за глазиране

Как да карамелизира месото

Това не означава да направите месото сладко, а само да му придадете благороден цвят и да подсилите подправките (дори и малко количество захар работи като подобрител на вкуса ).

Вземете чугунен тиган и разтопете супена лъжица меко масло и 2 супени лъжици захар. Дръжте огъня за 2 минути и сложете месото. Изпържете от двете страни, докато хване коричка (буквално няколко минути). Освен това, за тези, които обичат по- препечено или избират говеждо месо, препоръчваме приготвянето във фурна предварително загрята до 190 градуса (5-10 минути).

карамелизиране на месо

Красиво е? Разбира се. Вкусно? О,да! Не забравяйте да опитате. Не е нужно да се чудите как да го сервирате : както можете да видите, това е странично ястие, а може и основно да стане, зависи от вкусовите ви предпочитания

Ако споделяте ентусиазма ни за красиво ястия, споделете тази статия с приятелите си.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft