Джоланът е долната част на свинския бут. От него могат да се приготвят много ястия. Майка ми постоянно купува джолан за желиране . Но повече обичам да го пека. Във фурната цялата излишна мазнина се отстранява и месото става много крехко. Приятел на съпруга ми от Чехия ме научи как да готвя сочен свински джолан . Там се смята за традиционно ястие. Така че чехите знаят много за това.
Янг демонстрира уменията си, когато го посетихме. Трябваше да взема няколко майсторски класа от него и сега няма по- добър от мен и знам цели 3 рецепти за печени джолани . Искам да ги споделя с вас. Сигурен съм, че ще са полезни!
Как да приготвите сочен свински джолан във фурната
Печеното коляно от глиган (Pečené vepřové koleno) с право може да се нарече една от визитните картички на страната. Месото първо се сварява и след това се пече. Приготвеният джолан и се сервира със зеленчукова гарнитура. Чаша студена тъмна бира ще допълни обилното ястие.
Съставки
2 свински джоланчета
4 кисели ябълки
2 моркова
1 глава чесън
2 глави лук
3 дафинови листа
150 г корен от целина
0,5 люта чушка
3 супени лъжици пчелен мед
1 супена лъжица горчица
3 супени лъжици соев сос
1-1,5 литра жива бира
1-1,5 л вода
1-2 ч.ч кориандър
6-8 пъпки карамфил
сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
Подготовка
Обелете морковите, лука и чесъна и изчистете ябълките. Нарежете морковите по дължина на 4 части, а целината на едро, разделете ябълките на филийки, сложете всичко в голяма тенджера.
Набодете скилидките в лука и ги поставете в тенджерата. Добавете дафинов лист, кориандър и люти чушки. Оставете контейнера настрана.
Измийте добре джолана, след което подсушете с хартиени кърпи. Разпределете чесъна върху месото. За да направите това, поставете острието на ножа в пулпата и поставете скилидките в дупката.Поставете свинското месо върху зеленчукова подложка и покрийте с равни пропорции бира и вода. Течността трябва да покрива напълно месото. Посолете и сложете на огън.
Оставете да къкри на силен огън, след това намалете на слаб огън, покрийте и гответе за около 2 часа.
Извадете джоланите от бульона и оставете да изстинат. Комбинирайте мед със соев сос и горчица. Намажете месото с получената глазура от всички страни.Поставете свинското месо върху решетка във фурната. На дъното можете да поставите тава за печене с нарязани картофи за страхотна гарнитура. Включете режима "грил" или "горен огън" и изпечете месото до златисто кафяво на 190 градуса.
Празничен свински джолан
Особеността на тази рецепта е в красивото представяне на ястието . Благодарение на специалната глазура, месото веднага привлича окото. След като опитат хапка, гостите веднага ще посегнат към втората.
Съставки
3 кг свински джолан
1 супена лъжица Барбекю сос
1 супена лъжица кетчуп или доматен сос
1,5 супени лъжици пчелен мед
1 супена лъжица лимонов сок
2 дафинови листа
1 ч.л червен пипер
2-3 .скилидки чесън
1 супена лъжица подправки за свинско месо
2 ч.л риган
0,5-1 ч.ч смлян червен пипер
сол на вкус
смлян черен пипер на вкус
подправки на вкус
Подготовка
Вземете голям джолан, измийте и подсушете. Върху кожата направете напречни разрези на разстояние 1,5 см един от друг.Комбинирайте подправки за свинско месо, червен и черен пипер, сол и риган. Натрийте добре месото със сместа, покрийте с фолио и поставете в хладилник за поне 3 часа, а по-добре за една нощ.
За подправка, преди печене, може да настържете върху джоланът с допълнителни подправки (например черен пипер с лимон, розмарин, сух чесън). Намажете тигана с растително масло и разпределете месото, добавете дафинов лист.
Покрийте джоланът с фолио и изпратете във фурна, предварително загрята до 180 градуса за 2 часа. След това отстранете фолиото и върнете месото във фурната за още 1 час. По това време пригответе глазурата.
Комбинирайте барбекю сос, кетчуп, лимонов сок, мед, червен пипер и пресован чесън. 15 минути преди готвене, намажете свинското месо с глазурата и го оставете да покафенее. Проверете готовността с нож.
Джолан без кост
Можете да изпечете джолан без кост. От такова месо става чудесно студено предястие под формата на руло.
Съставки
2,5 кг свински джолан
2-3 ч.ч сол
1 ч.л млян черен пипер
2-3 ч.ч суха аджика или червен пипер
1 глава чесън
Подготовка
Измийте и почистете дръжката.
Отстранете внимателно костта. Направете малки разрези в пулпата, за да се маринова равномерно.
Натрийте вътрешността на месото с подправки и ситно настърган чесън.
Навийте на стегнато руло и плъзнете с канап, за да направите мрежа.
Разкъсайте едната страна на ръкава за печене и увийте рулото в него, така че фолиото да приляга плътно около месото.
Завържете краищата, след това поставете снопа във втора цяла торба за печене, запечатайте и закрепете краищата с канап.
Направете две пробивания в пликчетата с нож и оставете да се мариноват за 2 часа в хладилник.Загрейте фурната на 180 градуса и печете джолана за 1,5 часа. След това намалете котлона на 150 градуса и гответе рулото още 1,5-2 часа. Извадете месото от плика, нарежете конците и сервирайте. Или го оставете под лек натиск за една нощ за студена закуска.
Дори и да сте купили чист джолан, съветвам ви да го накиснете във вода за 2-3 часа преди готвене. Това ще помогне за премахване на замърсяванията, които не се виждат за окото. Изберете чисто месо с малко свинска мас. Не пестете подправки, те ще подчертаят месния аромат. И не забравяйте да споделите рецептите с приятелите си!