Думата калория означава единица енергия от храната. Всички, които искат да започнат да се хранят правилно и балансирано, се сблъскват с такова понятие като калории. Но какво значи „калории” и за какво са нужни? Отговорът е прост – това е общоприета единица за енергия, която се съдържа практически във всички продукти.
Но работата е там, че за по-доброто разбиране сред обикновените хора действително е бил въведен терминът „калория”, като при това 1 джаул се равнява на 4.186 калории. На всеки човек за нормален живот са му нужни калории, чието количество за денонощие е от 2500 до 5000 килокалории. Точния брой калории за всеки човек е необходимо да се подбира индивидуално, тъй като изразходването им зависи пряко от физическата активност на всеки индивид, а също и от неговия пол, възраст и от климата. В тези случаи, когато човек употребява повечко калории, отколкото организмът е в състояние на използва, излишъкът се привежда в мастната тъкан. по този метод става ясно, че за да слабеем, е необходимо само да намалим дневната норма на употребяваните калории, но при това, трябва да помним, че във всеки случай през деня на организма ще му е необходимо да получава не по-малко от 1200 килокалории.
Може да се използват по-малко калории без това да навреди на тялото най-много две седмици. След това трябва да се премине към нормално хранене, като се стараем да поддържане теглото си в норма. За да можем да правим това, е желателно да изпълняваме гимнастични упражнения, които ще ни помогнат да изгорим повече калории. Така не само ще можем да избегнем появата на мастни отлагания в тялото си, но и ще заздравим мускулатурата и здравето си.
Запомнете, че калориите се съдържат практически във всеки продукт, който използваме за хранене, с изключение на водата и някои диетични напитки, в които броят на калориите е толкова малко, че можем и да не ги смятаме.
КАК ДА ИЗЧИСЛЯВАМЕ КАЛОРИИТЕ И ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ТОВА?
За какво ни е да знаем колко енергия получаваме с храната и колко от нея изразходва тялото ни. Количеството на енергията се изчислява в калории. Така е устроен светът, че хората са различни. Някои мечтаят да отслабнат, други – обратното – да напълнеят. Професиите на някои хора предполагат постоянен контрол върху теглото: спортистите, танцьорите, манекените и т.н. Мъжът на 30 години при средна физическа активност е необходимо да получава 2500 ккал на ден, а жената – 1800 ккал.
При по-големи физически натоварвания този брой се увеличава. Ако някой страда от излишна или недостатъчна маса на тялото, то той е необходимо да раздвижи баланса между употребяваните калории и тяхното изразходване. А именно, ако искаме да отслабнем – да се движим повече, или да ядем по-малко. Ако пък искаме да напълнеем – обратното. За да може процесът да протича по-ефективно и здравето ни да не пострада, се препоръчва да използваме и двата начина.
КАЛОРИИТЕ В ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ:
За да можем бързо да сметнем колко калории употребяваме на ден и колко още можем да добавим, е необходимо да знаем калоричността на продуктите. По-долу са представени средните показатели за основните продукти, които сме свикнали да използваме в начина си на хранене. Диапазонът на броя калории е даден заради различното количество мазнини в продуктите, а също и заради разнообразието на подвидовете им. Калоричността е за 100 гр.
Мляко – 52-58
Сметана – 115-310
Извара – 37-56
Кисело мляко – 94-110
Сирене – 100-260
Месо – 100-260
Риба – 70-150
Колбас – 180-310
Яйца – 145-150 [Всеки един хранителен продукт съдържа калории.]
Зърнени храни – 280-400
Тестени изделия – 280-450
Гъби – 27-30
Животинско масло – 600-700
Растително масло – 800-900
Ядки – 600-700
Сухи плодове – 200-280
Домати – 23
Краставици – 14
Зеле – 27
Картофи – 80
Тревни зеленчуци – 20-40
Майонеза – 250-700
Кетчуп – 100-150
Горчица – 150-160
Консервиран грах – 40-45
Зрял лук – 41
Трябва да помним, че продуктите, които преминават през термична обработка, губят 10-15% от калоричността си. За това, ако трябва да сметнем калориите на ястията, които напълно са сготвени на фурна или са били варени, трябва да сумираме калоричността на всички сурови продукти, а след това да извадим от общото число 10-тина 15%. Няма да успеем да сметнем обаче калоричността на такива блюда, в които има и сурови, и варени продукти. Всеки показател на варения продукт е нужно да се изчислява поотделно.
ДА НАПРАВИМ САЛАТА И ДА СМЕТНЕМ КАЛОРИИТЕ И:
В горещото време на годината, хората често си правят салати от свежи зеленчуци. С малко тренировка можем бързо да се научим на око да пресметнем теглото на порциите. За приготвянето на тази салата ще ни трябват: домати – 300 гр, краставици – 300 гр, половин буркан зелен грах, връзка магданоз – 100 гр и нискокалорична майонеза.
Домати: 3 Х 23 = 69 ккал
Краставици: 3 Х 14= 42 ккал
Магданоз: 1 Х 30 = 30 ккал
Един буркан грах е 400 гр, значи половината е 200 гр. една опаковка от майонеза е 500 гр, гледаме какво количество сме използвали, тъй като всеки си има свой вкус и за това количеството при всички ще е различно. Да предположим, че сме ползвали ¼, значи – майонеза – 125 гр. за да сметнем калориите бързо, най-добре е да закръгляме – майонеза – 130 гр.
Грах: 2 Х 40 = 80 ккал
Майонеза: 1.3 Х 250 = 325 ккал
Общо: 546 ккал
Получава се, че 1 кг и 30 гр приготвена от нас салата ще даде на организма ни 546 ккал. Но човек не я яде наведнъж цялата, за това трябва да разделим ястието визуално, например на 5 части, или 200 гр самата на порция. Калориите също ще ги разделим на 5 и излиза, че една порция салата от 200 гр ни дава около 110 ккал. По този начин се смята всичко, което ядем.
КАКВО ОЩЕ Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ ЗА ХРАНАТА, ОСВЕН ТОВА КОЛКО Е КАЛОРИЧНА ТЯ?
Калоричността е общото название на питателна енергия. Независимо дали ще намаляваме или увеличаваме ежедневната употреба на калории, трябва да обърнем внимание и на балансираното хранене. За да бъдем здрави, организмът ни трябва да получава белтъчини, мазнини и въглехидрати в необходимите количества. Например, растителните и животинските мазнини са висококалорични.
Не е необходимо, стараейки се да отслабнем, да се отказваме съвсем от тях. Тези ни действия ще повлекат след себе си пагубни последици: косопад и накъсване на косата, суха кожа, разслояване на ноктите и т.н. И обратното, ако се опитваме да напълнеем като усилим употребата на мазнини, ще се случат редица други проблеми: повишен холестерол, слабост и запушване на съдовете, гастрит, невъзможност за преработване на храната от стомаха и други такива. Помнете че не бива да променяте теглото си бързо. Най-лесно това може да постигнете като намалите или увеличите въглехидратите, тъй като това е най-главният и активен „доставчик” на калории. Във всеки случай, не увеличавайте или не намалявайте прекалено много употребата на калории. За организма това е голям стрес.