Аз обожавам истинските домати приготвени от баба, но когато ги купувам в магазините, често попадам на някакво подобие на тънък доматен сос, подправен с черен пипер.
Вкусните домашни доматки трябва да са умерено пикантни, плътни като консистенция, но не прекалено. Съществуват толкова много рецепти, но ние ще ви предложим една универсална, която може да използвате и за пица, за салатки или като притурка към всички готвени ястия
Тайната на рецептата е проста: без подправки, без оцет, само зеленчуци, отглеждани под щедрото слънце, чесън, лютив пипер и сол.
СЪСТАВКИТЕ
1 кг домати
1 кг червена чушка
1 среден лук
2 средни моркови
1 ябълка
3 малки шушулки лют пипер
1 глава чесън
сол на вкус
ПОДГОТОВКА
Прокарайте домати, чушката, лука и ябълката през месомелачка. Морковите настържете на ренде. Финно нарежете чесъна и лютия пипер.
Поставете всичко в тиган или тенджера, поставете върху огъня, разбъркайте и изчакайте да заври. След това изключете огъня и гответе за 30 минути.
Добавете чесъна и лютивия пипер.
Поставете в стерилизирани бурканчета и завийте добре. Обърнете бурканчетата за няколко часа и можете да ги изпратите в килера.
Доматеният сос е готов. Бон апетит!
Тези доматки имат само един минус - прекалено бързо се изяждат. И не е чудно, защото са напълно подходящи за почти всяко ястие, както и салатка, която да си топите сладко - сладко с хляба