Никога не съм обичала патладжан, но след тази салатка определено го преоткрих като вкус. Сега да видите как у нас през ден се прави лятото.
Докато нарязвам зеленчуците на големи хапки, приготвям бърза марината за чушки и патладжан . Състои се само от 3 съставки и вода. Изпращам зеленчуците за мариноване в хладилника за през нощта. На масата се сервират готови меки и солени атладжанчета в комбинация с чушките, вкусът е брутален.
Съставки
Патладжан 1 кг
чушка 1 кг
Копър 1 връзка
Магданоз
Чесън
Вода 350 мл
Сол 1 супена лъжица
Захар 2 с.л.
Оцет 8 ч.ч.
Слънчогледово олио на вкус
Подготовка
Първата стъпка е да се справите със зеленчуците. Изчистете чушките от семена и дръжките, нарежете пулпата на половинки или четвъртинки. Парчетата трябва да са достатъчно големи.
Изплакнете и подсушете чушките и ги поставете върху лист за печене. Намажете парчетата с олио или зехтин. Печете зеленчуците във фурна, загрята до 180 градуса, докато се появи ружен цвят.
Междувременно измийте патладжаните. Изсушете и нарежете на кръгчета с дебелина 1-1,5 см.
Нарежете на ситно всички зеленчуци и пресовайте чесъна. Вземете широка и дълбока купа. Наредете патладжани, подправки, чушки и патладжани на слоеве в него. Разстелете слоевете, докато останете без храна.
Сега залейте зеленчуците с предварително приготвената охладена марината. За да я приготвите, смесете преварена вода със стайна температура със сол и захар.
Добавете оцет или 1 ч.л. оцетна есенция 70%. Разбъркайте масата, изсипете я върху зеленчуците. Когато се охладят напълно, приберете съда в хладилника
Маринованите чушки с патладжан ще бъдат готови за консумация на следващия ден. Обикновено приготвям вечер, за да я сервирам на следващия ден. Тази бърза марината за заети домакини е истинско спасение. Благодарение на нея зеленчуците придобиват пикантна киселинност и буквално се топят в устата. Съветвам ви да я пробвате!