Формирането на тайландската кухня е повлияно от националните традиции на азиатските съседни страни и малко европейски. Традиционните ястия в Тайланд се приготвят с няколко основни съставки: ориз, различни видове юфка, морски дарове, соев сос и богата палитра от подправки. Влиянието на западната кухня се усеща в присъствието на зеленчуци, плодове, а също и месо, които са по-познати на европейците. Тайландското месо е нещо, което трябва да готвите поне веднъж в живота си.
Благодарение на печенето в мляко месото се оказва много меко и крехко с апетитен аромат. Предлагаме да приготвите телешкото по тази рецепта, но свинското ще се получи доста добре. Изберете твърд и свеж корен от джинджифил, дълъг 3-5 см. А тази марина може да я използвате за всякакъв вид телешко.
Съставки
телешко месо 300 гр
чушка 2 бр.
Джинджифил 1 бр
червен лук 2 бр.
Чесън 3 скилидки
Слънчогледово олио 20 мл
Мляко 125 мл
Соев сос 2 с.л.
Черен пипер (смлян) на вкус
Къри на вкус
Сол на вкус
Подготовка
Нарежете месото на тънки пръчици. Мариновайте със соев сос и 10 мл олио. Оставете го да действа 20 минути.
По това време нарежете лука на половинки пръстени, чушката - произволно, настържете джинджифила на едро ренде, нарежете чесъна на плочки.
Загрейте дълбок тиган, изсипете останалото масло, запържете месото до златисто кафяво
Налейте мляко и оставете да къкри, докато се изпари.
След това добавете чушка, джинджифил, лук, чесън и оставете да къкри 5 минути. Посолете, добавете подправки. След 30 минути ястието е готово.
За по-ярък вкус опитайте да добавите една супена лъжица мед и щипка червен пипер. Пикантността и сладостта няма да навредят! Той е и гръбнакът на тайландската кухня. Пожелаваме ви приятен апетит.