Великден наближава и всички знаем традицията за печене на агнешко, затова и днес сме ви приготвили една страхотна рецепта за приготвянето му. Печенето на агнешка плешка не е толкова сложно, колкото вероятно си мислиш.
Продукти
1 бр обезкостена агнешка плешка
4 скилидки чесън, пресован
1 с.л. прясно нарязан розмарин
2 ч.л. пресни листа от мащерка
3 супени лъжици зехтин
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
1 кг пресни картофки
Приготвяне
Загрей фурната до 250 ° и постави решетката в долната й половина. Докато фурната се загрява, в малка купа смеси пресования чесъна заедно с розмарина, мащерката и 1 супена лъжица зехтин. Добави щедро количество сол и черен пипер. С готовата смес разтрий хубаво агнешката плешка, която преди това си завързал с готварски канап. В дълбока тава постави добре измитите и подсушени пресни картофи, залей с още зехтин и подправи на вкус със сол и черен пипер. Можеш да добавиш и няколко цели стръкчета пресен розмарин или мащерка. Постави овкусената агнешка плешка върху картофите и печи около час и половина.
Когато плешката е готова, извади я от фурната и остави да почине 15 минути. Махни внимателно канапа, нарежи на филийки и сервирай с ароматните картофки. Към това печено агнешко месо и хрупкави кпресни картофи, можеш да добавиш свежа зелена салата и разбира се чаша плътно червено вино.