В България, Сърбия и на първо място в Македония се приготвя айвар - зеленчукова паста от червени сладки чушки и домати.
Айварът се прави от зеленчуци, изпечени на огън. Традиционно се приготвя в огромни количества (десетки килограми) от цели семейства, но дори и приготвен в уютна кухня, има голям кулинарен потенциал. Днес бързаме да ви запознаем рецептата, която става за сос, гарнитурата, предястието и зимнина едновременно.
Съставките
домат 6 бр
Бял пипер 4 бр
патладжан 2 бр
лук 2 бр
чесън 5 скилидки
оцет 3 супени лъжици
сол 1 супена лъжица
захар 2 с.л. л.
Черен пипер (смлян) на вкус
Слънчогледово масло на вкус
подготовка
Загрейте фурната до 180-200 градуса. Сложете зеленчуците върху тава за печене, като предварително я покриете с хартия за печене, за да не загорят. Печете ги до пълно сваряване
Доматите ще са готови първи, извадете тях. Обелете корите (по желание) и ги накълцайте почти на пюре.
Когато станат готови чушките и патладжаните, сложете чушките в торбичка, така че да се задушат малко, и патладжаните нарежете наполовина, почистете цялата плът с лъжица и я нарежете с нож.
Охладените чушки се обелват лесно. След като го направите, ги нарежете на дребно и добавете към патладжана и доматите. Не използвайте пасатори! Вкусът е съвсем различен.
Нарежете ситно лука и чесъна и запържваме в малко количество растително масло. Добавете зеленчуците на пюре и дръжте на огъня за 10 минути, докато излишната течност се изпари.
Добавете сол, захар, черен пипер и оцет, изключете котлона и задръжте айвара под капака за 30 минути. През това време вкусът му ще стане стабилен и можете да регулирате и солеността на ястието. Ако ще правите зимнина, тези съставки ще са достатъчни за 3 половинлитрови буркана, само тогава готовият айвар ще трябва да се задушава още 15 минути и да се навие в стерилизиран буркан
Ако обичате пикантното може да добавите люта чушка в айвара.