Когато става въпрос за узрели сливи, често ги свързваме с кофитюр или сладко. Сливовото дърво, което радва плодовете си през лятото, изненадващо може да стане доставчик на суровини за сладко-кисел сос. Звучи странно, докато не опитате, но тогава ще си помислите, че не може да бъде другояче.
Как да си направим вкусен сос
Редакторите ни намериха проста рецепта за вкусен сос от сливи, който е лесен за приготвяне у дома. И няма нужда да ядете безвкусния кетчуп с химически добавки.
СЪСТАВКИТЕ
сливи 2 кг
1 глава чесън
10 г къри
3 люти чушки
захар на вкус
сол на вкус
ПОДГОТОВКА
Измийте сливите и отстранете костилките. Най-добре е да вземете не много узрели сливи. Докато сливите са твърди, в тях присъства киселинност, която ще се превърне във важна нотка на кисело-сладкия сос
Обелете чесъна, измийте лютата червена чушка и извлечете семената от нея - това е най-острата част на пипера. Между другото, не забравяйте да носите ръкавици. В никакъв случай не докосвайте ръцете си с лицето по време на манипулации с люто
Сливите, чесъна и лютите чушки сложете в месомелачка.
Добавете къри, сол и захар на вкус, разбъркайте добре соса.
Гответе соса на слаб огън за 30 минути.
Охладете соса и изсипете в стерилизирани буркани. Ако приготвяте соса за зимата,затворете бурканите със стерилизирани капаци и го скрийте, за да не изядете всичко веднага.
Такъв сос може да се яде веднага след готвене. Добре с пържени картофи, барбекю или печено месо. Да, и тестените изделия също ще бъдат вкусни.
Ето как да направите бърз, вкусен сос у дома.
Споделете тази проста рецепта за сос с приятелите си в социалните мрежи, не забравяйте да опитате барбекюто с домашен сос - определено е по-добре от кетчуп от магазина.