Бабагануш е вкусна и сърдечна разядка, която е добре обичана от израелци, египтяни и турци. Приготвя се от патладжани, изпечени на открит огън, които след това се смилат на най-деликатното пюре, подправено със сусамова паста, кисело мляко, чесън и лимонов сок. Цветен букет от подправки допълва ориенталската вкусова палитра и придава на ястието специална пикантност.
В превод на руски „баба“ означава „баща“, а „гануш“ е камък за пресоване на сирене или зърно. Бабагануш може да се яде просто така, да се загребе с парче прясна краставица или сладък пипер, да се намаже върху сандвичи или да се добави към други ястия като сос.
КАК ДА ГОТВЯ ПАТЛАДЖАН ВЪВ ФУРНАТА
Според класическата технология патладжаните се пекат на открит огън. В лятна вила това може да се направи на скара. Обикновено апартаментът използва фурна или микровълнова печка. Можете да готвите патладжани директно над газова печка, за да симулирате ефекта от открит огън. Тази рецепта описва как да го готвите във фурната.
СЪСТАВКИ
4 патладжана
5 супени лъжици л. сусам или таханова паста
100 мл дебело турско кисело мляко
2 скилидки чесън
2 с.л. л. лимонов сок
0,5 ч.л. смлян кориандър
0,5 ч.л. кимион
4 с.л. л. зехтин
сол на вкус
червен пипер на вкус
ПОДГОТОВКА
Измийте зеленчуците и ги набодете на няколко места с вилица, увийте ги във фолио, поставете целия патладжан върху лист за печене и печете във фурната на 180 градуса за 30 минути.
Запържете сусамът до златисто- кафяво в сух тиган без мазнина. Изсипете ги в блендер, изсипете 2 с.л. зехтин и накълцайте до гладка смес. Можете да използвате готова таханова сусамова паста, сусамово брашно или орехи
Оставете изпечените патладжани да се охладят, след това ги нарежете по дължина и извадете месото им с лъжица. Ако кожата на патладжана е мека и нежна, може да не се наложи да я отстранявате.
Прехвърлете пулпата от патладжан в блендер, добавете сусамова паста, кисело мляко, чесън, зехтин, лимонов сок и подправете с всичко описано горе. Превърнете всичко в гладко пюре.
Предястието за патладжан е готово за сервиране. Поставете го в красива купичка, залейте със зехтин и поръсете с подправки. Насладете се!
Бабагануш може да се намаже върху препечен хляб, да се яде с пита хляб, хляб от Близкия изток, пита с фалафел и хумус, или да се сервира с нарязани хрупкави зеленчуци или листа маруля.
Печен патладжан на фурна със сусам и кисело мляко може да се държи в хладилника 1 седмица. Или можете веднага да приготвите бабагануш в големи количества и да го замразите в порционни контейнери. Предястието се съхранява перфектно 3-4 месеца, вкусът не страда от замръзването. Така че дори през зимата можете да усетите вкуса на лятото и да се върнете към спомените за яркия ориенталски вкус.
Вземете само най-доброто от лятото, яжте правилно и вкусно! Не забравяйте да споделите рецептата за това вкусно ястие на вашата страница.