Думата "вафла" идва от старогерманския език и означава "пчелна пита", "клетка". Всъщност за първи път вафлите започват да се приготвят в Германия, още през 13 век. Вярно, тогава те били малко познати сладкарски изделия. С течение на времето деликатесът стана популярен в цяла Европа и придоби различен облик.
Сега знаем, че вафлите традиционно се правят сладки и се сервират като десерт . Но те обаче могат да бъдат и закуска или вечеря, приготвена например от картофи . Но днес ще говорим за домашен деликатес, вкуса на който мнозина помнят от детството. Ако имате гофретник, не е трудно да си ги приготвите.
Съставките
Пшенично брашно 350 g
Яйце 5 бр.
захар 200 g
олио 250 g
сода и бакпулвер 1 ч.л.
ванилия 0,5 ч.л.
сол 1 щипка
подготовка
Разбийте яйцата със захарта до пухкава текстура. Добавете меко (със стайна температура) олио, ванилия, сол и отново разбийте.
Изпечете вафлите веднага на добре загрят гофретник. Изсипете лъжица тесто в средата на долната половина. Затворете, натиснете леко. Определете времето за печене според цвета на вафлите (те трябва да са светлокафяви, златисти).
Внимателно извадете готовите вафли с шпатула или нож и веднага ги консумирайте
Вафлите, изпечени по тази рецепта, са тънки, хрупкави и много вкусни. Те дори могат да се ядат без пълнеж. И можете да ги напълните с каквото си пожелаете- сладолед или всякакъв крем - крем , шоколад, или пък нещо солено. Запазете рецептата в своите отметки и не забравяйте да я споделите