Аз, като признат фен на карамела в семейството, просто обожавам десертите с разтопена захар. И не говорим само за бонбонки Лакта, а за по-сложни лакомства. Старая се да правя домашен карамелен пудинг поне веднъж седмично. Толкова напомня на легендарния каталунски кремообразен десерт Крема Каталана , че няма да забележите разлика във вкуса.
Карамеленият пудинг обаче не е труден за приготвяне. Това е желиран десерт, направен от кондензирано мляко и с аромат на ванилия. Приготвям десетина порции наведнъж, за да стане достатъчно за всички. Повярвайте, няма да се задържи дълго в хладилника! Ето рецептата за уникалния Карамелен крем с ванилия :
Домашен карамелен пудинг
Продукти:
300 мл кондензирано мляко
6 яйчни жълтъка
9 г желатин
1 чаша царевично нишесте
350 мл прясно мляко
100 мл вода
2 а. с. екстракт от ванилия
0,5 чаши захар
Приготвяне:
1. Първо пригответе основата на пудинга. Изсипете 9 г желатин в 100 г студена вода. Оставете желатина да набъбне. През това време изсипете жълтъците в тенджера с дебело дъно.
2.
3. Поставете тенджерата със сместа на огъня. Загрейте масата, като бъркате, но не довеждайте до кипене. Течността трябва леко да се сгъсти. Прецедете я през цедка.
4. Изсипете пудинга в чаши, оставяйки няколко сантиметра до върха. Докато приготвяте карамела, поставете чашите в хладилника.
5. Сега пригответе карамела. Смесете нишестето в чаша със 100 г вода. Разтопете захарта в тиган с незалепващо покритие. Добавете 2 с.л. вряща вода. Разбъркайте.
6. След това добавете нишестето в тигана. Варете сместа, като разбърквате, до 2 минути. Трябва да придобие по-тъмен цвят, да се сгъсти и да стане течен карамел.
7. Залейте повърхността на охладения пудинг с вече леко изстиналия карамел. Оставете десерта да изстине напълно. За да целта можете да поставите порциите в хладилника за известно време.
Домашният карамелен пудинг е готов! Този деликатен десерт дори не може да се сравни с купеното от магазина!
Да ви е сладко!