Приготвянето на кашкавал у дома е много просто. Нямате нужда от сирище , оцетна есенция или лимонов сок . Факт е, че изварата, която се използва при приготвянето на сирене, вече е ферментирал млечен продукт сам по себе си и нищо не трябва да се добавя към млякото за закваска.
Можете дори да използвате извара с ниско съдържание на мазнини , консистенцията на сиренето ще остане твърдо и когато се нагрее, то ще се стопи добре. Това свойство е полезно в случай, че искате да изпечете пица или да приготвите гювеч от тиквички с получения кашкавал.
Съставки
Извара 1 кг
Мляко 2л
Сол 1 ч.л.
сода 0,5 ч.л.
Яйце 1
Подготовка
Изсипете изварата в горещо мляко и сложете на слаб огън за 10 минути. След това сложете масата в гевгир, покрит с марля, завъртете плътно краищата с турникет и изцедете добре суроватката.
Сложете сместа в купа, добавете яйцето и содата, солта и разбъркайте. Върнете сместа на котлона и варете още 10-15 минути, докато се получи вискозна консистенция.
Поставете кашкавалът във форма, сложете нещо тежко отгоре. След 8 часа продуктът ще бъде готов за употреба.
Любителите на пикантен кашкавал могат да добавят няколко скилидки чесън, любимите си подправки, билки или парчета сух червен пипер по време на процеса на готвене. От това домашният кашкавал само ще подобрят вкуса си! Босилекът, риганът, кимионът, копърът и мащерката действат добре.