Няма нищо по-вкусно от домашно изпечен хляб с квас ! Чували сме много за вредата от готовата мая за организма, затова все повече хора се престрашават да опитат и приготвят хляба си сами у дома. Предлагаме ви подробни указания за домашно изпечен, ароматен и пухкав хляб с квас от всепризнатата кулинарка Ирина Тенчева .
"От много време се каня да публикувам този пост с детайлно описание на начина, по който правя хляб с квас. Този момент настъпи????!
Преди всичко искам да ви уверя, че ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРАВИ ВСЯКАКЪВ ХЛЯБ. Вие - също.
Работата с квас е различна, но след като приемете, че лепкащото тесто не е знак за ваше “неумейство”, както и че създаването на хляб с квас НЕ ОТНЕМА ОТ ВАШЕТО ВРЕМЕ, а иска СВОЕТО ВРЕМЕ - няма какво да ви попречи! Също от опит - перфектният хляб ще започнете да правите след 7-8 опита. Дайте си време. Дайте си време ако ви носи удоволствие и искате да развиете нови навици и начин на живот.????????
ПОДГОТОВКА НА КВАСА
Приемаме, че имате квас и че го съхранявате в хладилник. Представете си го като сладко спящо животинче, което, за да се събуди и да случи магията на хляба, трябва да бъде нахранено.
Отделете 30г квас, прибавете към него 60 г вода (по възможмост от чешмата) и 60 г брашно (по възможност качествено). Разбъркайте добре, затворете в чист буркан и оставете да се активира на стайна температура до удвояване на обема си. Обикновено отнема около 6-7 часа. Добрият квас се познава по това, че изплува на повърхността,когато се сложи във вода; има мехурчета; мирише сладко-кисело.
ЗАМЕСВАНЕ
За създаването на бял хляб от 500г брашно ви е нужен 100 г активиран квас, 360 мл студена вода (от чешмата) , 500г брашно и 10 г сол.
1. Изсипете кваса и брашното във водата и разбъркайте добре с дървена лъжица. Покрийте купата с фолио и оставете за няколко часа (от 2 до 7-8 - според времето ви) в хладилник.
2.Изкарайте купата и с мокри ръце започнете да издърпвате краищата на тестото към центъра. Загребвате от края, захващате тестото, и го прихлупвате към центъра. Направете това действие около 20-30 пъти, покрийте купата с фолио и оставете тестото на стайна температура за около час.
3.След около час добавете сол и повторете действието.
4.След още 1 час с помощта на шпатула за тесто ( или с мокри ръце) изкарайте тестото на плота, който сте набрашнили с около 1 с.л брашно. Започнете да изтегляте краищата о да прихлупвате. Нормално е да лепне. Помагайте си с шпатулата. Работете около 4-5 минути. Оформете топка, покрийте я с фолио и я оставете за 30-тина минути.
5.Повторете действието, като след като оформите тестото, набрашнете го обилно и го сложете в панер застлан с набрашнена кърпа.
6. Поставете го с гладката страна надолу и с ръбчетата отгоре. Поръсете с брашно от всички страни, така че да сте сигурни, че няма да залепне. Загърнете с кърпата и оставете в хладилника за поне 6-7 часа (най-добре за цяла нощ).
7. ИЗПИЧАНЕ: сложете във фурната чугунената или тенджерата с капак, в която ще печете и оставете да се загрее на 230 градуса за поне 20 минути. Ако фурната ви е като моята, изберете функция
MOISTURE PLUS- conventional с двуразово впръскване на вода. Ако нямате подобна функция загрейте фурната си на обикновено печене без вентилатор.
8. Изкарайте хляба от хладилника преди да го сложите да се пече. Обърнете панера върху хартия за печене. Поръсете с брашно ( където има в повече го изчистете). С остър нож направете разрез от едната страна на хляба, за да му помогнете при разпукването.
9. Преместете хляба с хартията в нагрятата тенджера и затворете капака. Печете 25 минути.
10.Намалете фурната на 190 градуса, махнете капака и натиснете бутона за впръскване на вода. ( Ако нямате такава функция, просто метнете 6-7 бучки лед на дъното на фурната. Печете още около 15 -20 минути, като поне още веднъж впръснете вода).
11. Изключете фурната и отново затворете тенджерата с капак. Оставете хляба така до пълното изстиване на фурната.
НАСЛАДЕТЕ СЕ НА МОМЕНТА И НА ВКУСА!
Рецепта и снимки: Инстаграм-профил на Ирина Тенчева