Определено можем да кажем, че това е най- желаният и предпочитам сос от всички. Трудно е да си представим по-гъвкав продукт от майонезата. Най-често срещаната добавка към всичко. Майонезата е незаменим гост на всяка празнична салата и великолепна превръзка за маса ястия.
Тя е особено популярна в България и се подготвя по държавен стандарт и е на първо място сред всички възможни сосове.
Сега много домакини предпочитат домашна майонеза , тъй като тя е много по-безопасна и по-добра за здравето ни. Бабите, например, често са изненадани защо купешката майонезата е бяла при положение, че повечето от съставките й са жълти. Как може да стане това?
И наистина, по-добре е да приготвяте сами майонеза от естествени продукти. В допълнение, това ви дава място за въображение, защото можете да си направите специална майонеза и приятно да изненадате гостите си.
Рецептата за най-вкусната майонеза
Първо, нека определим класическата рецепта за майонеза. За оригиналната рецепта се нуждаете от следните продукти:
350 г слънчогледово олио или зехтин
2 сурови яйца
2 супени лъжици горчица
сол
захар
1 супена лъжица оцет или лимонов сок
А сега да разгледаме етапите на приготвяне на класическата майонеза и честите грешки, които правят неопитните домакини.
Готвене на майонеза
Най-важното при приготвянето на всяко ястие, и по-специално майонеза, е свежестта на използваните продукти . Обърнете специално внимание на свежестта на яйцата. Майонезата е изключително капризен продукт, който се влошава бързо, защото свежестта на яйцата е от критично значение.
Поставете яйчните жълтъци, захар, сол и горчица в купа. Имайте предвид, че всички съставки трябва да са на стайна температура. Само тогава майонеза ще се окаже дебела и хомогенна. Разбийте всичко с миксер или пасатор за няколко минути.
Разбира се, никаква рецепта за вкусна домашна майонеза не е пълна без олио. Най-добре е да се използва смес от зеленчуково и зехтин. Започнете бавно, налейте в сместа тънък поток масло.
Продължете с разбиване на майонеза в блендер. Често сосът при неопитните домакините става твърде тънък. Това е така, защото не е достатъчно добре разбит. Понякога майонезата е твърде течна поради лошото качество на олиото . Бъдете внимателни при избора на масло и не пестете, защото това може да повлияе на крайния резултат от готвенето.
Ако вашата майонеза не се получи както трябва, винаги можете да я добавите към неподсладени сладкиши или да я използвате за приготвяне на месо.
Тази лесна рецепта за вкусна майонеза е "класика в жанра" и винаги ще работи. Но не забравяйте, че можете да експериментирате, постигайки малко по-сладък или пикантен вкус .
Можете да добавите маслини или кисели краставички в майонезата. Нарежете ги и внимателно разбъркайте в соса. Тази майонеза ще бъде запомнена дълго от вашите гости и ще се превърне в украшение за всяка салата .
Майонезата е много вкусен, но висококалоричен продукт. Бъдете внимателни с неговата употреба и се опитайте да не преяждате . Нека да бъде елегантен акцент на вашата празнична маса, а не основното ястие!
Споделете тези съвети с приятелите си, нека да готвим правилно заедно!