Как да си направим домашна мая за хляб от САМО 1 картоф! Подходяща при непоносимост към глутен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Как да си направим домашна мая за хляб от САМО 1 картоф! Подходяща при непоносимост към глутен:
Как да си направим домашна мая за хляб от САМО 1 картоф! Подходяща при непоносимост към глутен:
14938
Как да си направим домашна мая за хляб от САМО 1 картоф! Подходяща при непоносимост към глутен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако някога сте пекли хляб с домашен квас , то със сигурност знаете, че няма нещо по-вкусно и ароматно. За недостатъците на печивата с готова мая неведнъж сме писали, но за разлика от тях тези с квас рядко причиняват стомашни проблеми.

А днес ви предлагаме да си приготвите домашен картофен квас, който е подходящ за хора с непоносимост към глутен - един от все по-честите проблеми на съвременния човек.

За да получите готов за употреба картофен квас , са необходими 4 дни.

Домашен картофен квас

Продукти:

1 средно голям картоф (колкото длан)

1 литър вода

1 супена лъжица захар

Приготвяне:

продукти картофен квас

Измийте добре картофа, обелете го и го нарежете на парчета (не трябва да има никакви повреди, всички петна трябва да бъдат отстранени).

Сварете го в един литър вода. Когато картофът се свари, остават около 400 мл течност, която трябва да се запази.

Пасирайте добре горещия картоф, за да няма бучки. След това добавете пълна лъжица захар и отново разбъркайте, докато стане на каша, като пюре.

След това прехвърлете картофа в стъклен буркан от 1 кг, залейте с хладката вода, така че да стига до половината на буркана и отново разбъркайте добре, за да няма бучки.

квас от картоф

Покрийте с марля и оставете за 4 дни на топло място. Щом на повърхността се образуват мехурчета, това е знак, че маята се е активирала и е готова за употреба.

буркан с квас

готов картофен квас

Останалото след изминалите четири дни количество да се съхранява в хладилник. При замесване на тесто на 1 кг брашно се слага около 100-200 мл квас.

активиран квас

картофен квас консистенция

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft