Ако някога сте пекли хляб с домашен квас , то със сигурност знаете, че няма нещо по-вкусно и ароматно. За недостатъците на печивата с готова мая неведнъж сме писали, но за разлика от тях тези с квас рядко причиняват стомашни проблеми.
За да получите готов за употреба картофен квас , са необходими 4 дни.
Домашен картофен квас
Продукти:
1 средно голям картоф (колкото длан)
1 литър вода
1 супена лъжица захар
Приготвяне:
Измийте добре картофа, обелете го и го нарежете на парчета (не трябва да има никакви повреди, всички петна трябва да бъдат отстранени).
Сварете го в един литър вода. Когато картофът се свари, остават около 400 мл течност, която трябва да се запази.
Пасирайте добре горещия картоф, за да няма бучки. След това добавете пълна лъжица захар и отново разбъркайте, докато стане на каша, като пюре.
След това прехвърлете картофа в стъклен буркан от 1 кг, залейте с хладката вода, така че да стига до половината на буркана и отново разбъркайте добре, за да няма бучки.
Покрийте с марля и оставете за 4 дни на топло място. Щом на повърхността се образуват мехурчета, това е знак, че маята се е активирала и е готова за употреба.
Останалото след изминалите четири дни количество да се съхранява в хладилник. При замесване на тесто на 1 кг брашно се слага около 100-200 мл квас.