Моцарела - любимото италианско прясно сирене, без което пицата е просто хляб с плънка! А ако знаете само колко лесно е да си направим домашна Моцарела! Домашното сирене по тази рецепта се получава точно толкова еластично и "разтегливо", колкото е и оригиналът. Важен момент тук е млякото. Не трябва да е пастьоризирано, т.е. трябва да вземете мляко без термична обработка. За тази цел е най-добре да закупите фермерско мляко. Домашната Ммоцарела се получава милиони пъти по-вкусна от тази, продавана в магазините.
Домашна Моцарела от 2 продукта за 30 минути
Продукти:
4 литра прясно мляко (фермерско, непастьоризирано)
8-10 с.л. оцет 9% (може да бъде заменен с лимонов сок)
Приготвяне:
Ще ви трябва голяма тенджера. Изсипете в нея млякото и я сложете на огъня.
Загрейте млякото до 45-50 ° C, тоест трябва да е много топло, но без да завира.
Полезен съвет: потопете пръста си в млякото, за да проверите колко е горещо, и ако можете спокойно да го държите в млякото, без то да ви изгори, значи не е прегрято.
След това дръпнете тенджерата от котлона и започнете да добавяте оцета (лимоновия сок) лъжица по лъжица, като непрекъснато бъркате. Добавяйте така киселината лъжица по лъжица, докато се отделят сиренето и светло жълтата суроватка. В този момент е необходимо да бъркате старателно, сместа, събирайки събирате сиренето на буца.
След това трябва добре да омесите сиренето, изстисквайки излишната суроватка.
Отново загрейте суроватката, така че да стане гореща - някъде около 60-70 градуса, добавете супена лъжица сол и сложете в нея събраното сирене. Започнете да го разтягате с ръце. Този процес ще направи сиренето еднородно и еластично. Оформете от него една голяма топка или няколко по-малки.
Последната стъпка е да натопите сиренето в много студена вода, за да се стабилизира, след което може да го поднесете.
Ето и кратко видео с подробни инструкции: