Днес в италианското меню има повече от 300 вида тестени изделия, които произхождат от два вида. Pasta secca, която най-често се продава суха и рядко се прави свежа и в домашни условия, и Pasta fresca или pasta fatta in casa, домашни тестени изделия, които се правят от пшенично брашно, яйца и може би малко вода или бяло вино.
Има безброй начини и лични творения за правенето на домашни тестени изделия, но основният рецепта е винаги една и съща. На всеки 100г. брашно се добавя едно яйце и малко сол.
Комбинацията от паста с вкусни сосове е цяла наука . Пастите като ravioli, pansoti, cappelletti или tortellini, са достатъчно овкусени, така че просто се добавя малко масло и градински чай или лек доматен сос. Тънките домашни тестени изделия, например tagliolini, също така не трябва да си служат с силни сосеви. Малко масло и лъжица вкусен пармезан е достатъчно. Спагетите като tagliatelle, от друга страна може да се подобри, когато се добавят по-силни сосеви от гъби, сирене, шунка и дори риба.
Основна рецепта за паста
за 6-7 души
500г. пшенично брашно
5 яйца
сол
Сложете брашното в купа, направете дупка в средата и добавете яйцата, които сте разбили с вилица преди това. С върховете на пръстите
Ако използвате машина, първо набрашнете ги валјаците, вземете от тестото и изравнете с пръсти. Първо поставете валјаците на широко ако се залепва тестото наросете още брашно. Разгънете кората на половин и пак натиснете между валјаците. Повторете това няколко пъти, докато кората стане гладка като коприна.
.Ако правите талиатели или лазаня дебелината на тестото трябва да бъде колкото карта за игра. Ако правите равиоли или Тортелини направете го толкова тънко, че да прозира.
След като направите пастата трябва да разрежете веднага, защото изсъхва много бързо.