Случва се да искате да дъвчете нещо сладко, но без да навреди на фигурата ви . И с настъпването на студеното време това желание идва все по-често. Затова днес ще споделим една кулинарна тайна и ще ви кажем как да си направите захаросана тиква у дома. В крайна сметка магазинните сладкиши не са приятни нито по състав, нито по брой калории. Така че ви желаем малко вдъхновение за такъв прост, но здравословен сладкиш !
Как да си направим захаросана тиква
Съставки
1,3 кг тиква
130 г пудра захар
9 г лимонена киселина
700 г захар
Подготовка
Първо трябва да нарежете тиквата на няколко части и да я обелете от семките и корите. Нарежете пулпата на тънки кубчета или ивици .
Вземете голям котел или тенджера и поставете там нарязаната тиквена каша. Добавете захарта и разбъркайте. След това трябва да оставите тиквата да се запари за 5-7 часа .
След 5-7 часа ще се отдели много тиквен сок и захарта ще се разтвори в него. Поставяме нашия контейнер на печката. Сварете тиквата на слаб огън за няколко минути. След това го оставяме да се охлади за 5-6 часа.
След това трябва да сварите тиквата отново. Само че този път към него добавяме и лимонена киселина и разбъркваме.
След това сложете тиквените резени в гевгир и отцедете сиропа. Поставете тиквата във фурната или електрическата сушилня. При минимална температура трябва да изсушите захаросаните плодове за 5 часа . И също така не забравяйте да разбърквате парчетата от време на време или да сменяте решетките на места, ако сушим в електрическа сушилня. Можете да го извадите, когато парчетата няма да залепнат за ръцете ви. Потопете ги в пудра захар и сервирайте.
Всички са възхитени от тази сладост : и възрастни, и деца. С удоволствие ядат дори и тези, които не обичат тиква. Добър апетит!