Сливата е една от малкото храни, която запазва повечето от полезните си свойства след обработка. Сливите могат да се използват за приготвяне на вкусни и дълго съхранени захаросани плодове. Това е порцията втамини, която толкова много ни липсва през зимата.
КАК СЕ ПРАВЯТ ЗАХАРОСАНИ ПЛОДОВЕ
СЪСТАВКИ
4 кг сливи без костилки
1,5 кг захар
1 чаша вода
0,5 ч.л. лимонена киселина
ПОДГОТОВКА
За да направите захаросани сливи у дома , извадете костилките от измитите плодове с нож.
Изсипете захарта в тенджера и покрийте с вода. Сложете всичко на силен огън, оставете водата да заври.
Поставете обелените сливи във врящия захарен сироп и намалете котлона. След няколко минути те ще пуснат сок и напълно ще се покрият с течност. Гответе за около 30 минути. И след това ги изцедете в гевгир
Оставете сиропът на огъня, така че да ври и да стане по-гъст. Не забравяйте да го разбъркате. Оставете да заври малко, след това го изключете и оставете да изстине.
Сложете сливите отново в охладения сироп, изпратете ги заедно на слаб огън. Правете това няколко пъти, докато сливите станат меки и блестят. По време на последното кипене добавете лимонена киселина към сиропа.
Захаросаните сливи ще имат вкус на сладък мармалад с лека киселинност. Накиснати в захар и лимонена киселина, естествени консерванти, те могат да издържат много по-дълго от пресните сливи.